×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
de Elektriciteitscentrale
van Langerbrugge
10 t/m 14 november 2021

Samen met Konnektor wordt op dit moment gewerkt aan de realisatie van Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge voor het lichtfestival van Gent. Stelling 2 is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens een residency in de zomer van 2020.

Dit verbeeldingsplan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken die spelen in het gebied rond de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

Waar de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge het stadslicht mogelijk maakte, om het duister van de nacht voorgoed te doorbreken, wil ik vandaag uw aandacht vragen voor de status van dit erfgoed. Eugène Dhuicque was de architect van dit gebouw en de nabijgelegen tuinwijk Herryville. Tijdens zijn leven was hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan. De Centrale in Langerbrugge wordt gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre. Het is tragisch om vandaag de slechte conditie van dit erfgoed te zien, terwijl het een grote historische waarde heeft voor België en Langerbrugge in het bijzonder. Het is een icoon van een tijdperk.

Verschillende mensen hebben mij gewezen op de nalatigheid van de huidige eigenaar MG Real Estate. Deze eigenaar reageert niet op mijn verzoeken om eens van gedachten te wisselen. Bewoners van Langerbrugge en ex-werknemers van de centrale zijn al jaren getuige van de aftakeling van dit erfgoed. Hun waarneming lijkt op dit moment weinig of geen invloed te hebben op de besluitvorming. Voor dit kunstwerk staan deze (stille) getuigen centraal. Door tijdens het lichtfestival van Gent (10 november - 14 november 2021) het gebouw tentoon te stelen tijdens de opkomende en ondergaande zon, wil ik de kracht van onze waarneming in relatie tot dit erfgoedvraagstuk onderzoeken.


!Gezocht: Uitzicht op de Centrale!

We zijn opzoek naar foto's van uw Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Dat kan een foto zijn die is gemaakt vanuit uw huis of tuin waarop de centrale of een deel daarvan te zien is of foto's die zijn gemaakt tijdens het wandelen in het koppelingsgebied of tijdens een overtocht op het Langerbrugger veer etc. etc. Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Door deze foto's te delen stemt u er mee in dat deze afbeeldingen mogen worden gebruikt op sociale media om dit erfgoed samen te vieren en aandacht te vragen voor het belang en behoud van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

email: info[at]edwinstolk.nl


Stelling 2 Uitzicht op de Elektricitietscentrale van Langerbrugge vormt het 'middenpaneel' van de triptiek: 'Mission Dhuicque'. Het bestaat uit een tribune die wordt geplaatst in het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid en die tijdens het lichtfestival uitzicht zal verschaffen op het erfgoed. Op deze tribune is maximaal plaats voor vijfhonderd bezoekers die hier samen getuigen zullen zijn van dit moment. Dit getal verwijst naar het sevesogroepsrisico wat hier van kracht is vanwege nabijgelegen chemische industriële activiteiten. De bezoekers/getuigen worden van te voren nauwkeurig op de hoogte gebracht van de risico's die horen bij het 'Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge'. Samen verbreken we de stilte.

Eugène Dhuicque was een bewonderaar van de kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis.

'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [John Ruskin uit The Two Paths.]

De Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen van een breed publiek?

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge in de zomer van 2020
Slide 3 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge vanaf de beoogde tribune

Gouvernement maakte de ontwikkeling van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en Stelling 2 Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor (uw bedrijf, organisatie, naam ook hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video | konnektor | lichtfestival