×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
de Elektriciteitscentrale
van Langerbrugge
10 t/m 14 november 2021

Het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Het bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken rond de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is het middelste deel van deze triptiek. Samen met Konnektor en andere partners werk ik momenteel om dit te kunnen realiseren tijdens het lichtfestival van Gent.

In de avond van 23 oktober organiseer ik samen met Konnektor een debat in Den Hannekesnest te Langerbrugge. Meer informatie later.

Volg ons ook op instagram | facebook

[Ideeschets met de titel: Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsondergang/ Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst, 2021]

'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is geïnspireerd op het schilderij van de Meetjeslandse schilder Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921. In de zwarte schimmen op dit doek meende ik nu honderd jaar later de elektriciteitcentrale van Langerbrugge te herkennen.

[Schilderij van Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921]

‘Stelling 2 – Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge’ vormt het middenpaneel van de beoogde triptiek en probeert op een poëtische manier en met het natuurlijke licht van de zon in te spelen op de complexe situatie rond het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

‘Stelling 2’ stelt ons besluitvormingsproces ter discussie en de weging van natuurlijke en economische belangen bij dit proces. Het wil de (stille) getuigen van deze situatie centraal stellen en ruimte scheppen voor een dialoog waarbij verschillende perspectieven onder ogen kunnen worden gezien.

'Stelling 2' zal in het koppelingsgebied Langerbrugge Zuid bestaan uit een tribune voor vijfhonderd personen die voor de duur van het lichtfestival dicht bij de centrale zal worden geplaatst. Dit aantal verwijst naar het groepsrisico wat in het koppelingsgebied geldt vanwege Sevesobedrijf Kronos Europe NV. Een Sevesobedrijf is in België een bedrijf dat activiteiten ontplooit op het vlak van de behandeling, de productie, het gebruik of de opslag van gevaarlijke stoffen.

De elektriciteitscentrale van Langerbrugge maakte eens de stadsverlichting mogelijk en doorbrak daarmee voorgoed het duister. In onze tijd worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen vooral op het gebied van het klimaat. Omstanders van de elektriciteitscentrale in Langerbrugge zijn al jaren getuige van de aftakeling van het erfgoed. Hun waarneming lijkt op dit moment weinig of geen invloed te hebben op de besluitvorming. 'Stelling 2' wil daarom iedereen uitnodigen om getuige te worden van deze situatie, door plaats te nemen op de tribune en tijdens zonsopkomst en/of zonsondergang te komen kijken naar de elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Samen onderzoeken we wat onze aanwezigheid hier betekent.

Dit collectieve moment van bezinning, waarbij we in stilte het erfgoed aanschouwen, zal een onvergetelijke indruk achterlaten. Dit kunstwerk wil de frictie invoelbaar maken tussen aan de ene kant de recreatie (het park) en het wonen (in het dorp) en aan de andere kant de nabije aanwezigheid van zware industrie (in de Gentse Kanaalzone). Een bezoek aan deze plek zal belangrijke vragen oproepen en uw aandacht voor het erfgoed bevestigen.

De architect van de elektriciteitscentrale Eugène Dhuicque was een groot bewonderaar van de kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis. Deze uitspraak van Ruskin is toepasselijk in de context van dit door de zon uitgelichte architecturale kunstwerk:  

'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [uit The Two Paths]

De elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen van een breed publiek? We kunnen uw hulp goed gebruiken. Neem gerust eens contact op.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De elektricitietscentrale van Langerbrugge, zomer 2020
Slide 3 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge vanaf de beoogde tribune

Gouvernement maakte de ontwikkeling van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en Stelling 2 Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor, Industrie Museum Gent, Gemeente Evergem (uw bedrijf, organisatie, naam ook hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust eens contact op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival