×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
de Elektriciteitscentrale
van Langerbrugge
in ontwikkeling 2021

Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens mijn Konnektor residency in de zomer van 2020. Dit verbeeldingsplan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van het gebied rond de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

Waar de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge ooit het stadslicht mogelijk maakte om het duister te doorbreken, wil ik vandaag uw aandacht vragen voor de status van dit erfgoed. Eugène Dhuicque was de architect van dit gebouw en de nabijgelegen tuinwijk Herryville. Tijdens zijn leven was hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan. De centrale wordt gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre. Het is tragisch om vandaag de slechte conditie van dit erfgoed te zien terwijl het een grote historische waarde heeft voor Langerbrugge.

Mensen wijzen mij op de nalatigheid van de huidige eigenaar MG Real Estate. Deze eigenaar reageert niet op mijn verzoeken om eens te praten. Bewoners van Langerbrugge en ex-werknemers van de centrale zijn al jaren getuige van de aftakeling van dit erfgoed. Hun waarneming lijkt op dit moment weinig of geen invloed te hebben op de besluitvorming. Voor dit kunstwerk staat de waarneming van deze getuigen centraal. Door het gebouw tentoon te stelen tijdens het moment van zonsondergang en zonsopkomst wil ik de kracht van onze waarneming onderzoeken.


!Aankondiging!

Op zaterdag 30 januari 2021 bij zonsondergang (17:00 uur) en zondag 31 januari bij zonsopkomst (8:00 uur) ga ik naar de Centrale van Langerbrugge kijken. Ik wil hiermee de betekenis van deze waarneming onderzoeken. Het is een try out van Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Ik ben dan te vinden in de historische kamer van het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid. Leuk als je ook komt! Op 1,5 meter kijken we samen. Stuur even een mailtje dan houd ik je op de hoogte. Hier heb je een schitterend uitzicht op de centrale van Langerbrugge!


Voor het middenpaneel van 'Mission Dhuicque' stelde ik voor om een tribune te plaatsen in het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid. Deze tribune heeft niet meer dan vijfhonderd zitplaatsen. Dit getal verwijst naar het sevesogroepsrisico wat hier van kracht is. De deelnemers worden van te voren nauwkeurig op de hoogte gebracht van de risico's die horen bij dit werk en het uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

Eugène Dhuicque was een bewonderaar van de kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis.

'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [John Ruskin uit The Two Paths.]

Stelling 2 vormt het middenluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De situatieschets hiernaast geeft een goede impressie.

Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]

De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Tijdens mijn onderzoek heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge in de zomer van 2020
Slide 3 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge vanaf de beoogde tribune

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video