☰ Edwin Stolk
×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
Het Bordes 2022

Het Bordes 2021 - 2022

In 2021 bracht ik tijd door in Zaltbommel en raakte ik gefascineerd door de statige trappen van het bordes voor het oude stadhuis (Rijksmonument). In het streekarchief van Museum Stadskasteel Zaltbommel zag ik dit bordes terug op foto's bij verschillende historische gebeurtenissen. Op deze verhoging presenteerden politieke leiders zich aan het volk. Vandaag lopen we aan het bordes voorbij zonder daar veel bij stil te staan...

'Het Bordes' is een gedachte-experiment. Met een gedachte-experiment kan men bepaalde gevolgen van een hypothese inzichtelijk maken.

In 1982 werden er bij een restauratie op dit bordes twee kopieën geplaatst van de wapen dragende leeuwen. De originele leeuwen waren te kwetsbaar geworden en verhuisden later naar de ingang van het huidige gemeentekantoor. Vandaag onderzoek ik de mogelijkheden om deze originele wapen dragende leeuwen te kunnen tonen op een speciaal daarvoor gemaakte kopie van het bordes. Ik wil zo de betekenis van deze omkering ervaarbaar maken.

'Het Bordes' wil zo onze relatie met deze architectuur onderzoeken. Het vraagt aandacht voor de verhalen die wij vertellen en de architectuur in dienst van deze verhalen.

De ontwikkeling van 'Het Bordes' kwam tot stand met hulp van Project Ruimte Publiek en Museum Stadskasteel Zaltbommel. In eerste instantie werkten wij toe naar realisatie van 'Het Bordes' in de Sint Maartenskerk in juli 2022. Vanwege omstandigheden gaat dit niet door. Op dit moment kijk ik uit naar nieuwe mogelijkheden voor de realisatie van dit gedachte-experiment. Wilt u meehelpen of op een andere manier uw steentje bijdragen? Neem dan gerust eens contact met mij op.

Status: In ontwikkeling

Waar: Zaltbommel, Nederland

Samenwerken aan 'Het bordes'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Mission Dhuicque 2021

Mission Dhuicque 2020 - 2022

Het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' werd ontwikkeld tijdens een residentie bij Konnektor in de zomer van 2020. Met dit concept wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Namelijk het op verschillende manieren in kaart brengen, betekenen en beschermen van bedreigd erfgoed. In Langerbrugge (Gemeente Evergem) verhoud ik me specifiek tot het in verval geraakte erfgoed van de elektriciteitscentrale. Door het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid in te zetten als een ruimte om vragen te stellen, probeer ik hier de (stille) getuigen van deze teloorgang en hun positie ten opzichte van het gebouw centraal te stellen. Onderdeel van 'Mission Dhuicque' is een landschappelijke triptiek waarvan 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' werd gerealiseerd in samenwerking met Konnektor en als off-parcours van het Gentse Lichtfestival 10 - 14 november 2021. Om door te kunnen werken aan ‘Mission Dhuicque’ ben ik opzoek naar nieuwe partners.

Status: In ontwikkeling

Waar: Langerbrugge, België

Samenwerken aan 'Mission Dhuicque'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl