☰ Edwin Stolk
×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
The Wardship of Others 2021

The Wardship of Others 2021

Het concept met de titel 'The Wardship of Others' ('De Zorg voor Anderen') heb ik ontwikkeld voor de open call 'Tegenbeeld' van Kunstenlab in Deventer. Overal ter wereld wordt er gezocht naar hoe om te gaan met beladen standbeelden. Zo is onlangs opnieuw het beeld van President Steyn in Deventer in opspraak geraakt. Kunstenlab nodigde kunstenaars uit een idee-schets te maken voor een Tegenbeeld voor dit standbeeld van President Steyn. Een selectiecommissie heeft drie voorstellen uit 60 inzendingen gekozen. Ik mag mijn voorstel nu verder uitwerken. Al de idee-schetsen zijn vanaf 6 maart te zien in de tentoonstelling ‘Tegenbeeld’. Kunstenaars Jeroen Diepenmaat, Lawil Karama en Edwin Stolk gingen op 11 maart in gesprek over hun voorstellen onder leiding van Mieke Conijn (directeur Kunstenlab). Het gesprek terugkijken kan hier: 'Tegenbeeld'.

Status: In ontwikkeling

Waar: Deventer, Nederland

Samenwerken aan 'The Wardship of Others'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Mission Dhuicque 2021

Mission Dhuicque 2021

Het idee voor 'Mission Dhuicque' werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Ik kreeg hier de vrije opdracht om het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid en het erfgoed van de voormalige Elektriciteitscentrale van Langerbrugge te onderzoeken. Het doel was om een voorstel te maken voor het lichtfestival van Gent in 2021. Helaas kon mijn voorstel niet op steun rekenen van Konnektor. In mijn artistieke praktijk organiseer ik me rond maatschappelijke vraagstukken die ons allemaal aangaan. De onderwerpen die ik in Langerbrugge tegenkwam kennen een bepaalde urgentie. Daarom kijk ik uit naar mensen die samen willen werken om 'Mission Dhuicque' verder te ontwikkelen in de komende jaren.

Status: In ontwikkeling

Waar: Langerbrugge, België

Samenwerken aan 'Mission Dhuicque'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Point of No Return 2020

Point of No Return 2020

Het idee voor 'Point of No Return' (= kantelpunt) werd ontwikkeld in samenwerking met Project Ruimte Publiek in Zaltbommel- een stad die grenst aan de rivier de Waal. 'Point of No Return' stelde een bijzonder participatief kunstwerk voor, dat gedurende de periode van zeven dagen (30 januari t/m 5 februari 2020) op een bijzondere manier de evacuatieperiode van de Bommelerwaard wilde herdenken van 25 jaar geleden. Alleen door samen te werken konden we hier zeven dagen lang fysiek het kantelpunt aanwijzen. Het punt waarop bij hoog water het rivierwater over de dijk zou stromen. Dit plan was geïnspireerd op het (statische) aluminium beeld van kunstenaar Marcel Smink met de titel 'Hoog Water' of die ook wel 'Jongen in zwembroek' wordt genoemd. 'Point of No Return' wilde hier een meer actieve kunstvorm tegenover stellen. Het wilde reageren op de manier waarop verantwoordelijkheden zijn verdeeld als het aankomt op een dreiging, zoals bij de beheersing en bestrijding van hoog water in Nederland. Terwijl de opwarming van de aarde ons voor onverwachte uitdagingen plaatst blijven we naar elkaar wijzen als het gaat over de oplossing. Helaas stopte onze samenwerking door een gebrek aan initiatief bij onder andere de Gemeente Zaltbommel. Daarom kijk ik uit naar mensen die samen willen werken om 'Point of No Return' verder te ontwikkelen in de komende jaren.

Status: In ontwikkeling

Waar: Zaltbommel, Nederland

Samenwerken aan 'Point of No Return'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Residence Park Belfeld a/d Maas 2018

Woonpark Belfeld a/d Maas 2018

Het idee voor 'Woonpark Belfeld a/d Maas' werd ontwikkeld tijdens een onderzoeksperiode die luisterde naar de titel 'Reflector'. Dit was een kunstopdracht van Circular Art Lab Limburg. Ik keek bij dit onderzoek naar het wonen in Belfeld en maakte aan de hand van mijn bevindingen dit dorpsverbeeldingsplan. Circular Art Lab Limburg besloot helaas om dit plan niet verder te ontwikkelen. Mijn artistieke praktijk organiseert zich rond maatschappelijke vraagstukken zoals dit woonvraagstuk. In bijzondere samenwerkingsverbanden werk ik aan alternatieve perspectieven. Omdat de onderwerpen in Belfeld urgent zijn kijk ik uit naar mensen die samen willen werken aan 'Woonpark Belfeld a/d Maas'.

Status: In ontwikkeling

Waar: Belfeld a/d Maas, Nederland

Samenwerken aan 'Woonpark Belfeld a/d Maas'? Stuur me gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Achieve by Unity | Dawn of Justice 2016

Achieve by Unity | Dawn of Justice 2016

Het idee voor 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' is ontwikkeld tijdens een onderzoeksresidentie bij Eastville Project Space in 2016. 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' is ontwikkeld als een drieluik dat zal worden ingebed in het landschap van Yeovil. De drieluikvorm komt voort uit de vroegchristelijke kunst en was vanaf de middeleeuwen een populair standaardformaat voor altaar schilderijen. De titel 'Achieve by Unity' verwijst naar de tekst op het embleem van de voetbalclub Yeovil Town. 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' gaat in een geïndividualiseerde samenleving over de mogelijkheden van collectieve inspanning; zoals we hebben kunnen zien in Yeovil bij de Wyndham Hill protesten. Mijn voorstel is een ceremoniële reis die leidt van de 'Angel of The Angel Inn', naar een blauwe Batman met een slechte knie op de plek van een dodelijk ongeval plaatsvond in Glovers Walk, tot een jaarlijkse welkomstceremonie voor nieuwkomers te zien vanaf Wyndham Hill en in samenwerking met de Magnificent Flying Machines. In bijzondere samenwerkingsverbanden werk ik aan alternatieve perspectieven op actuele maatschappelijke kwesties. Daarom kijk ik uit naar mensen die samen willen werken aan 'Achieve by Unity | Dawn of Justice'.

Status: In ontwikkeling

Waar: Yeovil, Engeland

Samenwerken aan 'Achieve by Unity | Dawn of Justice'? Stuur me gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Swarm Potential 2013

De organisatie conferentie 2013

Het idee voor 'De organisatie conferentie' werd ontwikkeld samen met MOTI | Museum van het beeld. 'De organisatie conferentie' met als thema 'zwermpotentieel' was gebaseerd op het fenomeen van de Bilderbergconferenties, een jaarlijkse bijeenkomst van politici, CEO's, wetenschappers en andere invloedrijke personen. De uitkomst van deze bijeenkomsten is altijd omgeven door geheimhouding en de selectieprocedure van gasten is verre van democratisch. Tijdens 'De organisatie conferentie' zou het museum worden omgetoverd tot een driedaagse congreslocatie. Een grote landelijke campagne zou mensen met innovatieve ideeën oproepen deelnemer te worden. Een politiemacht zou de conferentielocatie in Breda zorgvuldig beschermen, terwijl binnen een zowel formeel als informeel programma het potentieel van de zwerm zou verbinden.

Status: In ontwikkeling

Waar: Breda, Nederland of ??

In samenwerking met MOTI | Museum of the Image

Samenwerken aan 'De organisatie conferentie'? Stuur gerust een email: info[at]edwinstolk.nl