Op dit moment werk ik aan het artistieke onderzoek met de titel cardio_visie in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Dit onderzoek richt zich op de lang gekoesterde wens van deze gemeente om een Hart van Krimpen te realiseren. Deze gemeente heeft de ambitie om het centrum van het dorp een ‘bruisend’ karakter te geven. Zo bestaat er een centrumvisie en zet de gemeente stappen om hier verdere uitvoering aan te geven.
Dit artistieke onderzoek is onderdeel van het innovatielab 'Gezocht: Talentvolle Gemeenten' wat als doel heeft om het draagvlak bij gemeenten te vergroten om samen met creatieve en culturele makers te werken aan actuele opgaven.
Status: In ontwikkeling
Waar: Krimpen aan den IJssel
Wanneer: 2024 - 2025
Website: cardio_visie
In samenwerking met: de mensen die een hart hebben voor Krimpen aan den IJssel
Mogelijk gemaakt door: innovatielabs - het programma Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW en met cofinanciering van de gemeente Krimpen aan den IJssel.
Wilt u samenwerken of op de hoogte blijven? Stuur dan gerust een email naar: info[at]edwinstolk.nl
Op uitnodiging van Stichting SETUP werk ik mee aan het innovatielab 'Gezocht: Talentvolle Gemeenten' met als doel om het draagvlak bij gemeenten te vergroten om samen met creatieve en culturele makers te werken aan actuele opgaven. Het streven is om de relatie en samenwerking langs drie lijnen te herformuleren en te innoveren: gemeenten inspireren, belemmeringen wegnemen bij gemeenten en gereedschap voor kunstenaars ontwikkelen. Hiertoe zetten we een regeling open voor 'talentvolle gemeenten'. Gemeenten kunnen een subsidieaanvraag doen om kunstenaars in te zetten om aan de slag te gaan met een maatschappelijke opgave.
Status: In ontwikkeling
Doelgroep: gemeenten in Nederland
Waar: Krimpen aan den IJssel
Wanneer: 2023 - 2024
Website: www.talentvollegemeenten.nl
In samenwerking met: Stichting SETUP, Lobby Lokaal, HKU Utrecht, Stichting Doen, Platform 31 en de mensen van de gemeente Krimpen aan den IJssel
Mogelijk gemaakt door: innovatielabs - het programma Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, namens alle rijkscultuurfondsen, en CLICKNL voeren het programma uit in opdracht van het ministerie van OCW.
Vertegenwoordigd u een talentvolle gemeente? Stuur dan gerust een email naar: info[at]edwinstolk.nl of info[at]talentvollegemeenten.nl
Netwerk CEL - Cultuur, Erfgoed en de Leefomgeving 2022 - 2023 - 2024
Al langere tijd pleit ik voor een geïntegreerde rol voor kunst en cultuur bij de ontwikkeling van onze leefomgeving.
Vanuit het programma cultuur, erfgoed en leefomgeving heeft de Provincie Utrecht een netwerk van kunstenaars en ontwerpers opgericht om zo expertise en creativiteit in te brengen in vraagstukken op het gebied van ruimtelijke kwaliteit.
Samen met Rianne Makkink, Marieke Rietbergen, Paul de Kort, Jolan van der Wiel, Catherine Visser, Jelle van der Ster en Marieke van Zanten ben ik verheugd om u te kunnen vertellen dat ik ook deelneem aan dit netwerk.
Wanneer u vragen heeft neem dan gerust contact op.
Stuur me een email: info[at]edwinstolk.nl
Na een open call begin 2022, werd ik door artistiek leider Tina Heine uitgenodigd om te werken aan 'Conversation Pieces'. Een contextafhankelijk concept voor het Supergau Festival 2023 in Lungau te Oostenrijk. Als kunstenaar werd ik geinspireerd door het fenomeen 'landvlucht'. Zo heet het als jongeren het platteland verruilen voor de grote stad. Deze mooie regio heeft een rijk cultureel verleden, maar hoe zit het met de toekomst? Tijdens het Supergau Festival in 2023 initieerde ik locatiespecifieke 'Conversation Pieces' om de toekomst voor te stellen en te bespreken. In september 2024 blikken we terug in Salzburg. Later meer informatie hierover.
Languages: Dutch, English, German
Status: In ontwikkeling
Waar: Lungau regio, Oostenrijk
Wanneer: Supergau Festival mei/juni 2023, terugblik september 2025
In samenwerking met: de mensen in de regio Lungau en het team van Supergau for contemporary arts
Mogelijk gemaakt door: Supergau for contemporary arts, Land Salzburg
Samenwerken aan 'Conversation Pieces'? Stuur dan gerust een email: info[at]edwinstolk.nl
In 2021 bracht ik tijd door in Zaltbommel en raakte ik gefascineerd door de statige trappen van het bordes voor het oude stadhuis (Rijksmonument). In het streekarchief van Museum Stadskasteel Zaltbommel zag ik dit bordes terug op foto's bij verschillende historische gebeurtenissen. Op deze verhoging presenteerden politieke leiders zich aan het volk. Vandaag lopen we er aan voorbij zonder daar veel bij stil te staan...
'Het Bordes' is een gedachte-experiment. Met een gedachte-experiment kan men bepaalde gevolgen van een hypothese inzichtelijk maken.
In 1982 werden er bij een restauratie op dit bordes twee kopieën geplaatst van de wapen dragende leeuwen. De originele leeuwen waren te kwetsbaar geworden en verhuisden later naar de ingang van het huidige gemeentekantoor. Vandaag onderzoek ik de mogelijkheden om deze originele wapen dragende leeuwen te kunnen tonen op een speciaal daarvoor gemaakte kopie van het bordes. Ik wil zo de betekenis van deze omkering ervaarbaar maken.
'Het Bordes' wil zo onze relatie met deze architectuur onderzoeken. Het vraagt aandacht voor de verhalen die wij vertellen en de architectuur in dienst van deze verhalen.
De ontwikkeling van dit concept kwam tot stand met hulp van Project Ruimte Publiek en Museum Stadskasteel Zaltbommel. In eerste instantie werkten wij toe naar realisatie van'Het Bordes' in de Sint Maartenskerk in juli 2022. Vanwege omstandigheden gaat dit niet door. Op dit moment kijk ik uit naar nieuwe mogelijkheden voor dit gedachte-experiment. Wilt u meehelpen of op een andere manier uw steentje bijdragen? Neem dan gerust eens contact met mij op.
Status: In ontwikkeling
Waar: Zaltbommel, Nederland
Samenwerken aan 'Het bordes'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl
Het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' werd ontwikkeld tijdens een residentie bij Konnektor in de zomer van 2020. Met dit concept wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Namelijk het op verschillende manieren in kaart brengen, betekenen en beschermen van bedreigd erfgoed. In Langerbrugge (Gemeente Evergem) verhoud ik me specifiek tot het in verval geraakte erfgoed van de elektriciteitscentrale. Door het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid in te zetten als een ruimte om vragen te stellen, probeerde ik hier de (stille) getuigen van deze teloorgang en hun positie ten opzichte van het gebouw centraal te stellen. Onderdeel van 'Mission Dhuicque' is een landschappelijke triptiek waarvan 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' werd gerealiseerd in samenwerking met Konnektor en als off-parcours van het Gentse Lichtfestival 10 - 14 november 2021. Om door te kunnen werken aan ‘Mission Dhuicque’ ben ik opzoek naar nieuwe partners.
Status: In ontwikkeling
Waar: Langerbrugge, België
Samenwerken aan 'Mission Dhuicque'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl