☰ Edwin Stolk
×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
Mission Dhuicque 2021

Mission Dhuicque 2020 - 2022

Het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' werd ontwikkeld tijdens een residentie bij Konnektor in de zomer van 2020. Met dit concept wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Namelijk het op verschillende manieren in kaart brengen, betekenen en beschermen van bedreigd erfgoed. In Langerbrugge (Gemeente Evergem) verhoud ik me specifiek tot het in verval geraakte erfgoed van de elektriciteitscentrale. Door het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid in te zetten als een ruimte om vragen te stellen, probeer ik hier de (stille) getuigen van deze teloorgang en hun positie ten opzichte van het gebouw centraal te stellen. Onderdeel van 'Mission Dhuicque' is een landschappelijke triptiek waarvan 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' werd gerealiseerd in samenwerking met Konnektor en als off-parcours van het Gentse Lichtfestival 10 - 14 november 2021. Om door te kunnen werken aan ‘Mission Dhuicque’ ben ik opzoek naar nieuwe partners.

Status: In ontwikkeling

Waar: Langerbrugge, België

Samenwerken aan 'Mission Dhuicque'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

De zetel der vroede vaderen 2022

De zetel der vroede vaderen 2021 - 2022

Het idee voor 'De zetel der vroede vaderen' is begin 2021 ontwikkeld. In Zaltbommel ben ik door Project Ruimte Publiek benaderd om in samenwerking met Museum Stadskasteel Zaltbommel een voorstel te ontwikkelen voor een presentatie in de Sint-Maartenskerk. Tijdens mijn onderzoek kreeg ik het idee dat we op een kruispunt in de tijd staan. Mijn voorstel gaat daarom over de manier waarop we ons organiseren en laten leiden. In een seculiere samenleving zijn kerk en staat gescheiden. Maar zelfs vandaag zien we nog steeds de invloed van het christendom in ons politieke denken en de acties die we ondernemen. Zowel de Sint-Maartenskerk als het oude gemeentehuis van Zalbommel zoeken een nieuwe bestemming in de hedendaagse samenleving. Het bracht me op het idee om dit bordes en plaats van de macht te kopiëren. Door zijn dubbelganger in de Sint-Maartenskerk te plaatsen ontstaat een 'dialoog' met de preekstoel in de kerk. Beide verheven vormen van architectuur vertegenwoordigen de plaats waar de macht zich presenteerde om richting te geven en te leiden. Terwijl de uitdagingen van onze tijd zoals klimaatverandering en de coronapandemie om nieuwe vormen van leiderschap vragen, lijken beide verhoogde platforms vandaag buiten gebruik geraakt. Dit kunstwerk stelt de vraag wie ons zal leiden en hoe we richting vinden in deze tijd van transformatie.

Status: In ontwikkeling

Waar: Zaltbommel, Nederland

Wanneer: juli 2022

Samenwerken aan 'De zetel der vroede vaderen'? Stuur mij gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Residence Park Belfeld a/d Maas 2018

Woonpark Belfeld a/d Maas 2018

Het idee voor 'Woonpark Belfeld a/d Maas' werd ontwikkeld tijdens een onderzoeksperiode die luisterde naar de titel 'Reflector'. Dit was een kunstopdracht van Circular Art Lab Limburg. Ik keek bij dit onderzoek naar het wonen in Belfeld en maakte aan de hand van mijn bevindingen een dorpsverbeeldingsplan. Circular Art Lab Limburg besloot helaas om dit plan niet verder te ontwikkelen. Mijn artistieke praktijk organiseert zich rond maatschappelijke vraagstukken zoals dit woonvraagstuk. In bijzondere samenwerkingsverbanden werk ik aan alternatieve perspectieven. Omdat de onderwerpen in Belfeld urgent zijn kijk ik uit naar mensen die samen willen werken aan 'Woonpark Belfeld a/d Maas'.

Status: In ontwikkeling

Waar: Belfeld a/d Maas, Nederland

Samenwerken aan 'Woonpark Belfeld a/d Maas'? Stuur me gerust een email: info[at]edwinstolk.nl

Achieve by Unity | Dawn of Justice 2016

Achieve by Unity | Dawn of Justice 2016

Het idee voor 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' werd ontwikkeld tijdens een onderzoeksresidentie bij Eastville Project Space in 2016. 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' is een drieluik dat kan worden ingebed in het landschap van Yeovil in Engeland. De drieluikvorm komt voort uit de vroegchristelijke kunst en was vanaf de middeleeuwen een populair standaardformaat voor altaar schilderijen. De titel 'Achieve by Unity' verwijst naar de tekst op het embleem van de voetbalclub Yeovil Town. 'Achieve by Unity | Dawn of Justice' gaat over de mogelijkheden van collectieve inspanning; zoals we die hebben kunnen zien in Yeovil bij de Wyndham Hill protesten. Mijn voorstel is een ceremoniële reis die leidt van de 'Angel of The Angel Inn', naar een blauwe Batman met een slechte knie op de plek waar een dodelijk ongeval plaatsvond in Glovers Walk, tot een jaarlijkse welkomstceremonie voor nieuwkomers wat te zien zal zijn vanaf Wyndham Hill, georganiseerd in samenwerking met de Magnificent Flying Machines. In bijzondere samenwerkingsverbanden werk ik aan alternatieve perspectieven op actuele maatschappelijke kwesties. Daarom kijk ik uit naar mensen die samen willen werken aan 'Achieve by Unity | Dawn of Justice'.

Status: In ontwikkeling

Waar: Yeovil, Engeland

Samenwerken aan 'Achieve by Unity | Dawn of Justice'? Stuur me gerust een email: info[at]edwinstolk.nl