×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Mission Dhuicque
in ontwikkeling 2021

Het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' is ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Ik kreeg hier de vrije opdracht om het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid en de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge te onderzoeken. Ik was tevens gevraagd om een voorstel te maken voor het lichtfestival van Gent. Samen met Konnektor werk ik op dit moment aan de realisatie van 'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge'. 'Stelling 2' moet te zien zijn tijdens het lichtfestival van Gent - 10 t/m 14 november 2021.

Op deze pagina vindt u een beschrijving van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque'. Dit plan staat in dienst van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken die spelen rond de als erfgoed beschermde Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Waar bij lichtfestivals vaak het spectakel domineert heb ik er voor gekozen om de complexiteit van het erfgoedvraagstuk coronaproof uit te lichten in het natuurlijke licht van de zon.

'Mission Dhuicque' bestaat o.a. uit een triptiek van drie delen (stellingen) die inhoudelijk zijn verbonden en samen een (tijdelijk) landschapskunstwerk vormen. 'Mission Dhuicque' gaat over de waarneming van de Elektriciteitscentrale en de complexe situatie vlakbij het Gentse havengebied. Het is gebaseerd op gesprekken die ik met uiteenlopende mensen mocht hebben en beleidsdocumenten die ingaan op deze omgeving. 'Mission Dhuicque' neemt geen eenvoudige positie in en na een korte pauze ben ik dan ook verheugd dat ik samen met Konnektor verder ga werken aan de realisatie van 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge'. 'Stelling 2' willen we zichtbaar maken tijdens het lichtfestival van Gent - 10 november t/m 14 november 2021.

Bewoners van Langerbrugge en ex-werknemers van de centrale zijn al jaren getuige van de aftakeling van dit erfgoed. Hun waarneming lijkt op dit moment weinig of geen invloed te hebben op de besluitvorming. Voor dit kunstwerk staan deze (stille) getuigen centraal.


!Gezocht: Uitzicht op de Centrale!

We zijn opzoek naar foto's van uw Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Dat kan een foto zijn die is gemaakt vanuit uw huis of tuin waarop de centrale of een deel daarvan te zien is of foto's die zijn gemaakt tijdens het wandelen in het koppelingsgebied of tijdens een overtocht op het Langerbrugger veer etc. etc.

Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Door deze foto's te delen stemt u er mee in dat deze afbeeldingen mogen worden gebruikt op sociale media om dit erfgoed samen te vieren en aandacht te vragen voor het belang en behoud van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

email: info[at]edwinstolk.nl


Door samen te werken op locatie probeer ik de kunstbeleving te integreren in reële maatschappelijke vraagstukken. 'Mission Dhuicque' vormt dan ook het vertrekpunt om met alle betrokkenen (burgers, bedrijven en overheden) dit erfgoedvraagstuk te onderzoeken. Een brede dialoog is essentieel om tot nieuwe inzichten te kunnen komen. Kennis en middelen probeer ik vrij te maken om een ander licht te werpen op situaties die vaak al jaren 'vast' zitten.

'Mission Dhuicque' wil verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Ten tijde van de stellingenoorlog in West-Vlaanderen (1914-1918) kreeg hij van de Belgische regering de leiding over een missie om het bedreigde erfgoed te inventariseren, fotograferen en zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Gedurende de rest van zijn leven bleef hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan. Hij was de architect van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge en de nabijgelegen tuinwijk Herryville. De centrale van Langerbrugge wordt gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre. Het is tragisch om vandaag de slechte conditie van zijn ontwerp te zien.

Mijn artistieke onderzoek inspireerde me om na te denken over de vraag of het koppelingsgebied door middel van kunst ipv een groen 'gordijn' wellicht ook een innovatieve inrichting kan krijgen. Kan en vooral ook mag kunst hier 'uitzicht' bieden op wat verborgen lijkt te liggen in het groen en (tijdelijk) de 'som der delen' zichtbaar maken als 'voedsel' voor een betekenisvolle discussie? Naast de drie visuele delen wil ik ook graag een inhoudelijk programma aanbieden met lezingen en presentaties.

In een gesprek met de voormalige conservator van het Energeia Museum (1986 – 2000) noemde hij de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge trots de 'IJzeren Kathedraal'. Daar hoort wat mij betreft een indrukwekkend altaarstuk bij: 'Mission Dhuicque'. Een landschappelijke triptiek in drie delen.

Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Sevesobedrijf Kronos Europe NV is voortgekomen uit de mogelijkheden van de Elektriciteitscentrale. Sevesobedrijven zijn bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. Dit hoog risico bedrijf speelt mogelijk een vertragende rol bij de herbestemming van dit erfgoed.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en zonsondergang

[MG Real Estate is de huidige eigenaar van het gebouw. Helaas reageerde de directeur niet op mijn herhaalde verzoeken om van gedachten te wisselen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Bomen maskeren een nabijgelegen oude vliegasstort achter Kasteel Ten Boekel. Er werd mij verteld dat dit gebied mogelijk als groen zal worden herbestemd.]

[De titels 'uitzicht op' zijn geïnspireerd op het schilderij van Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921]

De Elektriciteitscentrale van Langerbrugge maakte de stadsverlichting mogelijk om zo het duister voorgoed te doorbreken. Daarom wil ik vandaag dit erfgoed (corona proof) tentoonstellen bij het licht van de opkomende en ondergaande zon. Eugène Dhuicque was een bewonderaar van de kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis.

'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [John Ruskin, uit The Two Paths]

De Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt vandaag om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen van een breed publiek?

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een citaat uit Filosofie van het landschap van Ton Lemaire
Slide 2 Een foto uit het archief van Eugène Dhuicque
Slide 3 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge in de zomer van 2020
Slide 4 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 5 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge middenpaneel triptiek

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor (uw bedrijf, organisatie, naam hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video | konnektor | lichtfestival