×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Mission Dhuicque
in ontwikkeling 2021

Het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' heb ik bedacht tijdens mijn Konnektor residency in de zomer van 2020. Ik kreeg hier de vrije opdracht om het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid en de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge te onderzoeken en een voorstel te maken voor het lichtfestival in Gent 2021. Het team van Konnektor wil ik bedanken voor deze mogelijkheid.

Op deze pagina vindt u een beschrijving van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque'. Het staat in dienst van de maatschappelijke vraagstukken die spelen rond de als erfgoed beschermde Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Waar bij lichtfestivals vaak het spectakel domineert heb ik er voor gekozen om de complexiteit van het erfgoedvraagstuk coronaproof uit te lichten.

'Mission Dhuicque' bestaat o.a. uit een triptiek van drie delen (stellingen) die inhoudelijk zijn verbonden en samen een (tijdelijk) landschapskunstwerk vormen. 'Mission Dhuicque' gaat over de waarneming van de Elektriciteitscentrale en is gebaseerd op gesprekken die ik met uiteenlopende mensen mocht hebben en beleidsdocumenten die ik heb gelezen. 'Mission Dhuicque' als voorstel voor het lichtfestival kon helaas niet rekenen op steun van Konnektor.

Bewoners van Langerbrugge en ex-werknemers van de centrale zijn al jaren getuige van de aftakeling van dit erfgoed. Hun waarneming lijkt op dit moment weinig of geen invloed te hebben op de besluitvorming. Voor dit kunstwerk staat de waarneming van deze getuigen centraal.


!Aankondiging!

Op zaterdag 30 januari 2021 bij zonsondergang (17:00 uur) en zondag 31 januari bij zonsopkomst (8:00 uur) ga ik naar de Centrale van Langerbrugge kijken. Ik wil hiermee de betekenis van deze waarneming onderzoeken. Het is een try out van Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Ik ben dan te vinden in de historische kamer van het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid. Leuk als je ook komt! Op 1,5 meter kijken we samen. Stuur even een mailtje dan houd ik je op de hoogte. Hier heb je een schitterend uitzicht op de centrale van Langerbrugge!


Door samen te werken op locatie probeer ik kunst te integreren in reële maatschappelijke vraagstukken. Ieder onderwerp vraagt om een onderzoeksperiode en aan de hand van mijn bevindingen maak ik dan plannen zoals 'Mission Dhuicque'.

'Mission Dhuicque' vormt het vertrekpunt om met alle betrokkenen --burgers, bedrijven en overheden -- dit erfgoedvraagstuk te onderzoeken. Een brede dialoog is essentieel om tot nieuwe inzichten te kunnen komen. Kennis en middelen probeer ik zo vrij te maken om een ander licht te werpen op situaties die vaak al jaren 'vast' zitten.

'Mission Dhuicque' wil verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Ten tijde van de stellingenoorlog in West-Vlaanderen (1914-1918) kreeg hij van de Belgische regering de leiding over een missie om het bedreigde erfgoed te inventariseren, fotograferen en zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Gedurende de rest van zijn leven bleef hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan. Hij was de architect van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge en de nabijgelegen tuinwijk Herryville. De centrale wordt gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre. Het is tragisch om vandaag de slechte conditie van dit erfgoed te zien.

Dit artistieke onderzoek inspireerde mij om na te denken over de vraag of het koppelingsgebied door middel van kunst ipv een groen 'gordijn' wellicht ook een innovatieve inrichting kan krijgen. Kan en vooral ook mag kunst hier 'uitzicht' bieden op wat verborgen lijkt te liggen in het groen en (tijdelijk) de 'som der delen' zichtbaarmaken als 'voedsel' voor een betekenisvolle discussie? Naast de drie visuele delen wil ik ook een inhoudelijk programma aanbieden.

In een gesprek met de voormalige conservator van het Energeia Museum (1986 – 2000) noemde hij de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge trots de 'IJzeren Kathedraal'. Daar hoort wat mij betreft een indrukwekkend altaarstuk bij: 'Mission Dhuicque'. Een landschappelijke triptiek in drie delen.

Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Sevesobedrijf Kronos Europe NV is voortgekomen uit de mogelijkheden van de Elektriciteitscentrale. Sevesobedrijven zijn bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. Dit hoog risico bedrijf speelt mogelijk een vertragende rol bij de herbestemming van dit erfgoed.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en zonsondergang

[MG Real Estate is de huidige eigenaar van het gebouw. Helaas reageerde de directeur niet op mijn herhaalde verzoeken om van gedachten te wisselen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Bomen maskeren een nabijgelegen oude vliegasstort achter Kasteel Ten Boekel. Er werd mij verteld dat dit gebied mogelijk als groen zal worden herbestemd.]

[De titels 'uitzicht op' zijn geïnspireerd op het schilderij van Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921]

De Elektriciteitscentrale van Langerbrugge maakte het mogelijk met de stadsverlichting om waar te nemen in het donker. Daarom wil ik vandaag dit erfgoed tentoonstellen bij zonsopkomst en zonsondergang in het natuurlijke licht van de zon. Eugène Dhuicque was een bewonderaar van de kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis.

'Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.' [John Ruskin, uit The Two Paths]

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Tijdens mijn onderzoek heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een citaat uit Filosofie van het landschap van Ton Lemaire
Slide 2 Een foto uit het archief van Eugène Dhuicque
Slide 3 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge in de zomer van 2020
Slide 4 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 5 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge middenpaneel triptiek

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video