×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Mission Dhuicque
in ontwikkeling 2021

Het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' is ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Met dit verbeeldingsplan wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Namelijk het op verschillende manieren in kaart brengen, betekenen en beschermen van bedreigd erfgoed zoals het in verval geraakte erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

Door het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid in te zetten als een ruimte om vragen te stellen probeert ‘Mission Dhuicque’ de (stille) getuigen van deze situatie centraal te stellen.

Tot en met 16 november is er beelmateriaal te zien van het onderzoek 'Mission Dhuicque in het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid. Meer informatie hier.

'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' zal te zien zijn als off-parcours van het lichtfestival Gent 10 t/m 14 november 2021.

Volg ons ook op instagram | facebook

Met 'Mission Dhuicque' wil ik verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Eugène Dhuicque was de architect van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge (1913) en de nabijgelegen tuinwijk Herryville (1928) in Langerbrugge. De elektriciteitscentrale van Langerbrugge wordt vandaag gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre.

Ten tijde van de stellingenoorlog in West-Vlaanderen (1914-1918) kreeg Dhuicque van de Belgische regering de leiding over een missie om het bedreigde erfgoed te inventariseren, fotograferen en zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Deze opdracht werd destijds ook wel Mission Dhuicque genoemd. Gedurende de rest van zijn leven bleef hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan.

Terwijl de elektriciteitscentrale van Langerbrugge officieel is aangemerkt als beschermd erfgoed (2013) zijn omstanders al jaren getuige van het verval van deze industriele icoon. Door 'Mission Dhuicque' nieuw leven in te blazen wil ik proberen om de rol van deze (stille) getuigen en hun relatie met het gebouw centraal te stellen.

Roger De Maertelaere, de voormalige conservator van het Energeia Museum (1986 – 2000) die was gehuisvest in deze centrale, noemde in een gesprek de elektriciteitscentrale van Langerbrugge trots de 'IJzeren Kathedraal'. Daar hoort naar mijn mening een indrukwekkend altaarstuk bij: 'Mission Dhuicque'. Een landschappelijke triptiek in drie delen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken die hier spelen.

Het is dan ook een eer u uit te nodigen voor 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge'een collectief bezinningsmoment tijdens zonsopkomst en zonsondergang aan de bron van de Gentse stadsverlichting. Te zien en te beleven als off-parcours van lichtfestival Gent - 10 november t/m 14 november 2021.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Sevesobedrijf Kronos Europe NV is voortgekomen uit de mogelijkheden van de elektriciteitscentrale. Sevesobedrijven zijn bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, behandeld of opgeslagen. Dit hoog risico bedrijf speelt mogelijk een vertragende rol bij de herbestemming van dit erfgoed.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en zonsondergang

[MG Real Estate is de huidige eigenaar van het gebouw.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Bomen maskeren een nabijgelegen oude vliegasstort achter Kasteel Ten Boekel. Er werd mij verteld dat dit gebied mogelijk als groen zal worden herbestemd.]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een citaat uit Filosofie van het landschap van Ton Lemaire
Slide 2 Een foto uit het archief van Eugène Dhuicque
Slide 3 De Elektricitietscentrale van Langerbrugge zomer 2020
Slide 4 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 5 Uitzicht op de Elektricitieitscentrale van Langerbrugge middenpaneel triptiek

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor, Industrie Museum Gent, Gemeente Evergem (uw bedrijf, organisatie, naam hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Vrijwilligers gezocht! meehelpen? missiondhuicque[at]konnektor.be.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond 'Mission Dhuicque' stuur dan een mailtje naar: missiondhuicque[at]konnektor.be

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van al mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival