×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge
in ontwikkeling 2021

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens een residency in de zomer van 2020. Dit verbeeldingsplan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van het gebied rond de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Samen met Konnektor wordt op dit moment gewerkt aan de realisatie van 'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' voor het lichtfestival van Gent - 10 t/m 14 november 2021.

Bomen spelen in dit gebied op de breuklijn tussen werken en wonen een belangrijke rol. Bomen zijn goed en zorgen voor zuurstof. In de zomer maskeren de bladeren wat de komst van de winter onthult.

Stelling 3 wil op een bijzondere manier het verhoogde basin van een oude vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge zichtbaar maken. Vanuit de gemeente Evergem gezien bevindt deze stortplaats zich rechts van de voormalige Elektriciteitscentrale en is gelegen achter Kasteel Ten Boekel. Vliegas is as die bij de verbranding van onder andere steenkool meegaat met de rookgassen. Vliegas veroorzaakt luchtvervuiling en moet daarom worden afgevangen. Met buizen en water werd het getransporteerd naar deze stortplaats.


!Gezocht: Uitzicht op de Centrale!

We zijn opzoek naar foto's van uw Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Dat kan een foto zijn die is gemaakt vanuit uw huis of tuin waarop de centrale of een deel daarvan te zien is of foto's die zijn gemaakt tijdens het wandelen in het koppelingsgebied of tijdens een overtocht op het Langerbrugger veer etc. etc. Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Door deze foto's te delen stemt u er mee in dat deze afbeeldingen mogen worden gebruikt op sociale media om dit erfgoed samen te vieren en aandacht te vragen voor het belang en behoud van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

email: info[at]edwinstolk.nl


Verschillende bewoners hebben mij deze plaats aangewezen. Door de zee van groen in de zomer zou deze plek mij totaal zijn ontgaan. In januari zijn de bomen kaal en moet het mogelijk zijn om de verhoging in het landschap waar te nemen. Wanneer dit landschappelijke reliëf in het duister van de nacht is gehuld, stel ik me het beeld voor wat onstaat wanneer de grenzen van dit basin worden uitgelicht met het zoeklicht van een helicopter. In mijn verbeelding werken we hierbij samen met het havenbedrijf North Sea Port en de gemeente Evergem.

Deze bijzondere ervaring duurt hooguit 15 minuten. De helikopter zal aanvliegen vanuit de richting van de voormalige Elektriciteitscentrale van Langerbrugge om deze verbinding te bevestigen. Publiek kan plaatsnemen in het veld langs de Jacques Paryslaan of op een andere goede zichtlocatie. Vanuit de wijde omtrek is het zoeklicht van de helicopter gade te slaan. Net zoals de schouw bij daglicht een baken vormt en vanuit de wijde omgeving is waar te nemen. Het geluid van de helicopter vormt een onheilspellende aankondiging dat hier iets gaande is of is geweest.

Stelling 3 vormt het rechterluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De situatieschets hiernaast geeft een impressie.

Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]

De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen?

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 Het zaaien van bomen en gras op de voormalige vliegasstort
Slide 2 Jonge boompjes groeien op de voormalige vliegasstort
Slide 3 Schets van Stelling 3

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor (uw bedrijf, organisatie, naam hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video | konnektor | lichtfestival