×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge
in ontwikkeling 2020 - 2022

'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en dit plan werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Het bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken rond de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' was onderdeel van het off-parcours van het Lichtfestival Gent 10 - 14 november.

Volg ons ook op instagram | facebook

Mission Dhuicque

'Stelling 3' wil in de wintermaanden op een bijzondere manier het verhoogde basin van de oude vliegasstortplaats van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge uitlichten. Vanuit de gemeente Evergem gezien bevindt deze stortplaats zich rechts van de voormalige elektriciteitscentrale en is gelegen achter Kasteel Ten Boekel. Vliegas is as die bij de verbranding van onder andere steenkool meegaat met de rookgassen. Vliegas veroorzaakt luchtvervuiling en moet daarom worden afgevangen. Met buizen en water werd vroeger het as getransporteerd naar deze stortplaats.

Verschillende bewoners hebben mij deze plaats in het landschap aangewezen. Toen de vliegasstort werd gesloten werden er bomen op gezaaid. Vandaag zouden we dit historische vervuiling noemen. Door de zee van groene bomen was deze plek mij bijna ontgaan. In januari zijn de bomen kaal en moet het mogelijk zijn om het voormalige basin waar te nemen. Wanneer dit landschappelijke reliëf in het duister van de nacht is gehuld, stel ik me het beeld voor wat onstaat wanneer de grenzen van dit basin worden uitgelicht met het zoeklicht van een helicopter. In mijn verbeelding werken we hierbij samen met het havenbedrijf North Sea Port en de gemeente Evergem.

Deze bijzondere ervaring duurt hooguit 15 minuten. De helikopter zal aanvliegen vanuit de richting van de voormalige elektriciteitscentrale om de verbinding met deze stort te bevestigen. Publiek kan plaatsnemen in het veld langs de Jacques Paryslaan of op een andere goede zichtlocatie. Vanuit de wijde omtrek is het zoeklicht van de helicopter dan gade te slaan. Het geluid vervan vormt een onheilspellende aankondiging van dit onderzoekende experiment.

'Stelling 3' vormt het rechterluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen? Ik werk graag met u samen. Neem gerust eens contact op.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV']

Stelling 2

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsondergang/ Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst', 2021]

Stelling 3

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' ]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 Het zaaien van bomen en gras op de voormalige vliegasstort
Slide 2 Jonge boompjes groeien op de voormalige vliegasstort
Slide 3 Schets van Stelling 3

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: HLN het laatste nieuws, AVS, HLN het laatste nieuws, Hullabaloo, ETWIE, BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival