×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge
in ontwikkeling 2021

'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020.

Het plan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken rond de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

In de avond van 23 oktober organiseer ik samen met Konnektor een debat in Den Hannekesnest te Langerbrugge. Meer informatie later.

Op dit moment wordt er o.a. gewerkt aan 'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' om dit te realiseren tijdens het lichtfestival van Gent - 10 t/m 14 november 2021.

Volg ons ook op instagram | facebook

'Stelling 3' wil op een bijzondere manier het verhoogde basin van de oude vliegasstortplaats van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge zichtbaar maken. Vanuit de gemeente Evergem gezien bevindt deze stortplaats zich rechts van de voormalige elektriciteitscentrale en is gelegen achter Kasteel Ten Boekel. Vliegas is as die bij de verbranding van onder andere steenkool meegaat met de rookgassen. Vliegas veroorzaakt luchtvervuiling en moet daarom worden afgevangen. Met buizen en water werd het vroeger getransporteerd naar deze stortplaats.

Verschillende bewoners hebben mij deze plaats aangewezen. Toen de vliegasstort werd gesloten werden er bomen op gezaaid. Door de zee van groen in de zomer was deze plek mij bijna ontgaan. In januari zijn de bomen kaal en moet het mogelijk zijn om het voormalige basin waar te nemen. Wanneer dit landschappelijke reliëf in het duister van de nacht is gehuld, stel ik me het beeld voor wat onstaat wanneer de grenzen van dit basin worden uitgelicht met het zoeklicht van een helicopter. In mijn verbeelding werken we hierbij samen met het havenbedrijf North Sea Port en de gemeente Evergem.

Deze bijzondere ervaring duurt hooguit 15 minuten. De helikopter zal aanvliegen vanuit de richting van de voormalige elektriciteitscentrale van Langerbrugge om deze verbinding te bevestigen. Publiek kan plaatsnemen in het veld langs de Jacques Paryslaan of op een andere goede zichtlocatie. Vanuit de wijde omtrek is het zoeklicht van de helicopter gade te slaan. Het geluid van de helicopter vormt een onheilspellende aankondiging van dit onderzoekende experiment.

'Stelling 3' vormt het rechterluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen? Uw hulp kunnen we goed gebruiken. Neem gerust eens contact op.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 Het zaaien van bomen en gras op de voormalige vliegasstort
Slide 2 Jonge boompjes groeien op de voormalige vliegasstort
Slide 3 Schets van Stelling 3

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival