×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
Kronos Europe NV
in ontwikkeling 2021

'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV' is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020.

Het plan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken rond de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

In de avond van 23 oktober organiseer ik samen met Konnektor een debat in Den Hannekesnest te Langerbrugge. Meer informatie later.

Op dit moment wordt er o.a. gewerkt aan 'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' om dit te realiseren tijdens het lichtfestival van Gent - 10 t/m 14 november 2021.

Volg ons ook op instagram | facebook

De elektriciteitscentrale van Langerbrugge zorgde voor de juiste infrastructuur zodat bedrijven als Kronos Europe NV hier in de Gentse kanaalzone het 'levenslicht' konden zien. Wanneer we vandaag naar de aftakeling van de elektriciteitscentrale kijken wijzen vooral veel mensen mij op de nalatigheid van de huidige eigenaar -MG Real Estate- om het erfgoed naar behoren te onderhouden.

Hoewel sommige partijen dit tegen spreken ontdekte ik dat het chemiebedrijf Kronos ook bijdraagd aan deze impasse. Dit sevesobedrijf met een hoog risico maakt het namelijk lastig om het erfgoed op een andere manier te gebruiken. Met name in de buitenruimte bestaan veiligheidsrisico's. Bewoners op hun beurt, spreken hun angst uit dat de elektriciteitscentrale uiteindelijk zo ver zal verkrotten dat het gebouw wordt gesloopt. Het geboden 'schouwspel' heeft veel weg van een Griekse tragedie.

Het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid werd in 2019 als park geopend. De wandelpaden leiden bezoekers richting de 'industriële kathedraal' - de centrale van Langerbrugge. Tijdens mijn onderzoek ontvouwt dit gebied zich langzaam voor mijn ogen. Hier wordt de visuele overgang van het wonen naar de industrie van de kanaalzone op een zorgvuldige manier geregisseerd.

Om de waarneming van het erfgoed te kunnen doorgronden moeten we de complexiteit van het landschap onder ogen kunnen zien. Voor 'Stelling 1' wil ik daarom graag samenwerken met de directie van Kronos Europe NV. Reeds langere tijd ligt deze onderneming veilig verscholen achter de met gras ingezaaide heuvels van haar eigen (filterkoek) deponiën. Het is naar mijn mening van belang om hier uitzicht te verschaffen op deze indrukwekkende industriële cultuur.

Daarom denk ik aan een 'bedrijfspresentatie' (zonder geluid) waarbij de imposante structuren die direct achter het groene buffer liggen vanuit de lucht publiek kunnen worden gemaakt. Een projectie in het koppelingsgebied kan bezoekers betrekken bij deze industriële activiteiten. Ik denk aan een groot scherm, met de groene deponie als achtergrond. 'Stelling 1' vormt zo het linkerluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen? We kunnen uw hulp goed gebruiken. Neem gerust eens contact op.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De positie van de 'bedrijfsfilm' vanuit de tuinwijk Herryville
Slide 3 De positie van de 'bedrijfsfilm' vanaf de vlonders in het koppelingsgebied

Gouvernement maakte de ontwikkeling van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en 'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV' wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam ook hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust eens contact op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival