×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
Kronos Europe NV
in ontwikkeling 2020 - 2022

'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV' is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en dit plan werd ontwikkeld tijdens een werkperiode bij Konnektor in de zomer van 2020. Het bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken rond de elektriciteitscentrale van Langerbrugge. 'Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' was onderdeel van het off-parcours van het Lichtfestival Gent 10 - 14 november.

Volg ons ook op instagram | facebook

Mission Dhuicque

De elektriciteitscentrale van Langerbrugge zorgde voor de juiste infrastructuur zodat bedrijven als Kronos Europe NV hier in de Gentse kanaalzone het 'levenslicht' konden zien. Wanneer we vandaag naar de aftakeling van de elektriciteitscentrale kijken wijzen vooral veel mensen mij op de nalatigheid van de huidige eigenaar MG Real Estate.

Hoewel sommige partijen dit tegen spreken ontdekte ik dat het chemiebedrijf Kronos ook bijdraagd aan deze impasse. Dit sevesobedrijf met een hoog risico maakt het namelijk lastig om het erfgoed op een andere manier te gebruiken. Met name in de buitenruimte bestaan veiligheidsrisico's. Bewoners op hun beurt, spreken hun angst uit dat de elektriciteitscentrale uiteindelijk zo ver zal verkrotten dat het gebouw wordt gesloopt. Het geboden 'schouwspel' heeft veel weg van een Griekse tragedie.

Het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid werd in 2019 als park geopend. De wandelpaden leiden bezoekers richting de 'Ijzeren kathedraal' - de centrale van Langerbrugge. Tijdens mijn onderzoek ontvouwt dit gebied zich langzaam voor mijn ogen. Hier wordt de visuele overgang van het wonen naar de industrie van de kanaalzone op een zorgvuldige manier geregisseerd.

Om de waarneming van het erfgoed te kunnen doorgronden moeten we de complexiteit van het landschap onder ogen kunnen zien. Voor 'Stelling 1' wil ik daarom graag samenwerken met de directie van Kronos Europe NV. Reeds langere tijd ligt deze onderneming veilig verscholen achter de met gras ingezaaide (filterkoek) deponiën. Het is naar mijn mening van belang om hier uitzicht te verschaffen op deze indrukwekkende industriële cultuur gelegen achter deze heuvels.

Daarom denk ik aan een 'bedrijfspresentatie' (zonder geluid) waarbij de imposante structuren die direct achter het groene buffer liggen vanuit de lucht publiek kunnen worden gemaakt. Een projectie in het koppelingsgebied kan bezoekers betrekken bij deze industriële activiteiten. Ik denk aan een groot scherm, met de groene deponie als achtergrond. 'Stelling 1' vormt zo het linkerluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen? Ik werk graag met u samen. Neem gerust eens contact op.

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Stelling 1

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV']

Stelling 2

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 2 Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsondergang/ Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst', 2021]

Stelling 3

[Ideeschets met de titel: 'Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' ]


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De positie van de 'bedrijfsfilm' vanuit de tuinwijk Herryville
Slide 3 De positie van de 'bedrijfsfilm' vanaf de vlonders in het koppelingsgebied

Gouvernement maakte de ontwikkeling van het verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en 'Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV' wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: (uw bedrijf, organisatie, naam ook hier?)

'Mission Dhuicque' in de pers: HLN het laatste nieuws, AVS, HLN het laatste nieuws, Hullabaloo, ETWIE, BK Informatie

'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust eens contact op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

instagram | facebook

contact | video | konnektor | lichtfestival