×
English? Mission Dhuicque Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Uitzicht op:
Kronos Europe NV
in ontwikkeling 2021

Stelling 1- Uitzicht op Kronos Europe NV is onderdeel van het verbeeldingsplan met de titel 'Mission Dhuicque' en werd ontwikkeld tijdens een residency in de zomer van 2020. Dit verbeeldingsplan bestaat o.a. uit drie met elkaar verbonden stellingen die in dienst staan van het gebied rond de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Samen met Konnektor wordt op dit moment gewerkt aan de realisatie van 'Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge' voor het lichtfestival van Gent - 10 t/m 14 november 2021.

De Elektriciteitscentrale van Langerbrugge zorgde voor de juiste infrastructuur zodat bedrijven als Kronos Europe NV hier het 'levenslicht' konden zien. Wanneer we vandaag naar de aftakeling van het erfgoed kijken wijzen mensen mij vooral op de nalatigheid van de huidige eigenaar --MG Real Estate-- om het gebouw naar behoren te onderhouden.

Mijn onderzoek toonde echter ook aan dat het chemiebedrijf Kronos bijdraagd aan deze impasse. Dit sevesobedrijf met een hoog risico maakt het lastig om het erfgoed op een andere manier te gebruiken. Bewoners spreken hun angst uit dat het gebouw uiteindelijk zo ver zal verkrotten dat het wordt gesloopt. Het geboden 'schouwspel' lijkt een Griekse tragedie.


!Gezocht: Uitzicht op de Centrale!

We zijn opzoek naar foto's van uw Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Dat kan een foto zijn die is gemaakt vanuit uw huis of tuin waarop de centrale of een deel daarvan te zien is of foto's die zijn gemaakt tijdens het wandelen in het koppelingsgebied of tijdens een overtocht op het Langerbrugger veer etc. etc. Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Door deze foto's te delen stemt u er mee in dat deze afbeeldingen mogen worden gebruikt op sociale media om dit erfgoed samen te vieren en aandacht te vragen voor het belang en behoud van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge.

email: info[at]edwinstolk.nl


Het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid werd in 2019 geopend. De paden van dit park leiden naar de industriële 'kathedraal' -- de Centrale van Langerbrugge. Onbewust ben ik van de risico's die hier spelen. Tijdens mijn onderzoek ontvouwt dit gebied zich langzaam voor mijn ogen. Hier wordt de visuele overgang van het wonen naar de industrie op een zorgvuldige manier geregisseerd.

Om de waarneming van het erfgoed te kunnen doorgronden moeten we de complexiteit van het landschap onder ogen kunnen zien. Voor Stelling 1 wil ik daarom graag samenwerken met de directie van Kronos Europe NV. Vandaag ligt deze onderneming verscholen achter de met gras ingezaaide heuvels van haar eigen (filterkoek) deponiën. Het is van belang om hier ook uitzicht te verschaffen op deze industriële cultuur.

Ik denk aan een 'bedrijfsfilm' (zonder geluid) waarbij de imposante structuren die direct achter het groene buffer liggen vanuit de lucht publiek worden gemaakt. Een projectie die kan worden getoond aan bezoekers in het koppelingsgebied, op een groot scherm, met de groene deponie als achtergrond. Stelling 1 vormt zo het linkerluik van de beoogde landschappelijke triptiek. De situatieschetsen hiernaast geven een goede impressie.

Stelling 1 - Uitzicht op Kronos Europe NV

[Deze stelling biedt uitzicht op het heden wat van grote invloed is op de keuzes die er worden gemaakt.]

Stelling 2 - Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge bij zonsopkomst en ondergang

[Deze stelling biedt uitzicht op het verleden wat zieltogend lijkt weg te kwijnen.]

Stelling 3 - Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

[Deze stelling biedt uitzicht op de gevolgen van een verleden wat in het groen van bomen voor even lijkt te zijn verdwenen.]

De vormgeving van onze cultuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wil ik hier graag samen het geboden cultuurlandschap onderzoeken.

Het erfgoed van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge vraagt om onze aandacht. Helpt u mee om dit erfgoed te vieren en met 'Mission Dhuicque' het belang en behoud ervan onder de aandacht te brengen?

Hartelijke groet, Edwin Stolk


Tijdens mijn onderzoek in 2020 heb ik o.a. contact gehad met vertegenwoordigers van de gemeente Evergem, Het agentschap Onroerend Erfgoed, de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de provincie Oost Vlaanderen, Comeet en de Projectgroep Gentse Kanaalzone. Ik las de scriptie over Eugène Dhuicque geschreven door Roos Pauwels bij de Universiteit van Gent en vele (overheids) rapporten die zijn verschenen over dit gebied en de bedrijven die hier vandaag actief zijn. Ik sprak met de oprichter en conservator van het voormalige Energeia Museum, met ex-werknemers van de centrale en mensen die al vanaf hun kindertijd het uitzicht op de centrale ervaren. Het was een bijzondere ontmoeting met voor- en tegenstanders van dit erfgoed.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen.

Slide 1 Een overzicht van de drie stellingen van 'Mission Dhuicque'
Slide 2 De positie van de 'bedrijfsfilm' komende vanuit de tuinwijk Herryville
Slide 3 De positie van de 'bedrijfsfilm' komende van over de vlonders in het koppelingsgebied

Gouvernement maakte dit verbeeldingsplan 'Mission Dhuicque' mogelijk tijdens Konnektor en het wordt verder uitgewerkt met de volgende partners: Konnektor (uw bedrijf, organisatie, naam hier?) 'Mission Dhuicque' volgt het concept van #theorganisation

Wilt u ook samenwerken rond dit vraagstuk? Neem dan gerust contact op. Ik ben ook beschikbaar om te vertellen over dit onderzoek en ik heb beeldmateriaal verzameld dat wellicht ergens tentoongesteld kan worden.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Stelling 1 | Stelling 2 | Stelling 3

contact | beeld | #dezwarteplint | video | konnektor | lichtfestival