×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

'5 - 4 = 1'
26 februari 2017

Hoe kunnen we kunst bevrijden uit haar politieke gevangenschap?

'5 4 = 1' was een theatrale voorstelling en geinspireerd op negen Nederlandse vertalingen door Louwrien Wijers van uitspraken die de Duitse kunstenaar Joseph Beuys deed toen hij in mei/juni 1984 negen dagen in Japan was. Ik heb drie van de negen vertalingen uitgekozen voor de voorstelling, omdat die drie teksten mij het meest aanspreken.

Tekst 5 gaat over de economische cultuur - tekst 4 gaat over de creatieve kern die we allemaal hebben = vraagt om tekst 1 het verruimd kunstbegrip.

Op zondag 26 februari ging om 13:00 uur de deur open van de voormalige schoonheidssalon, tegenwoordig Mondriaan Fonds Gastatelier Louwrien Wijers, Hoofdstraat 12 in Ferwert. De deur sloot om 13:30 uur, toen begon de voorstelling die ongeveer een half uur duurde.

Het publiek keek van binnen naar buiten uit op de bushalte Vrijhof aan de hoofdstraat in Ferwert waar bus 54 stopt, de lijn van Holwerd naar Leeuwarden. Ik deelde aan iedereen in het begin een flyer uit waarop de drie teksten van Beuys te lezen waren. Links en rechts in de etalage stonden twee laptops naar binnen gekeerd met een online videoregistratie van Arriva lijn 54.

Na 15 minuten werd er door mij van achter in het publiek een tekst voorgedragen. Om 1:54 volgde een daverend applaus voor de buschauffeur als kunstenaar en acteur in deze voorstelling. Bij het wegrijden met zijn bus als mogelijke universiteit eindigde de voorstelling.

Dramaturg was ik die met '5 4 = 1' vorm gaf aan de uitkomst van mijn onderzoek over vrijheid tijdens mijn verblijf in het gastatelier gedurende de maanden januari en februari 2017.

'5 - 4 = 1' werd mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Gemeente Ferwerd, Sporthal De Heechfinne, Arriva, Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl en volgde het concept van #theorganisation.

Mondriaan Fund

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich abonneren op mijn nieuwsbrief.

Hartelijke groet, Edwin Stolk.