×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
full screen background image

Edwin Stolk ☰

WAR OF CURRENTS _eliminator of possibilities
Mei 2009

'WAR OF CURRENTS _eliminator of possibilities' was onderdeel van de groepstentoonstelling 'the UNFAIR project' bij de Service garage in Amsterdam. Kunstenaar en curator Ehsan Fardjadniya had mij hiervoor uigenodigd. Deze tentoonstelling liep parallel aan het programma van de kunstbeurs Art Amsterdam en maakte onderdeel uit van het Tijdelijke Museum Amsterdam. Deze tentoonstelling was opgebouwd uit kritische kunstwerken die op één of andere manier inspeelden op de commercialisering van het hedendaagse kunstklimaat.

'War of Currents' onderzocht de manier waarop we waarde toekennen aan beelden door deze te isoleren in een witte tentoonstellingsruimte. De Service garage was tijdelijk gehuisvest in een voormalige Citroën autogarage waarbinnen een white cube was gerealiseerd. Door alle beschikbare materialen die verwezen naar deze autogarage weer bijelkaar te brengen in de witte tentoonstellingsruimte, wilde ik niet alleen het isolement verstoren maar ook aandacht vragen voor deze manipulatieve handelswijze.

'War of Currents' was geinspireerd op de omliggende straatnamen van de Service garage. De namen van wetenschappers en uitvinders als George Stephenson, Stephensonstraat, George Westinghouse, George Westinghousestraat en Rudolf Dieselstraat waren hiervoor gebruikt. De titel van mijn werk was geinspireerd op de beroemde confrontatie tussen George Westinghouse's promotie van AC stroom distributie en Thomas Edison's DC stroom systeem die de geschiedenis in zou gaan als de "War of Currents."

Dit verschil van overtuiging en conflict tussen deze wetenschappers was voor mij een mooie metafoor. Ik realiseerde mij dat ik een andere stroming in de kunst wil promoten, één die conflicteerd met de gangbare rol voor kunst. Als een protest tegen Kunst met een hoofdletter als het object van begeerte gepresenteerd op kunstbeurzen. Het verzet tegen de kunstmarkt die kunst wegzet als product om te bezitten neemt 'het heden' als 'eliminator van mogelijkheden' en verplaatst de toekomst naar het verleden. Waar ik naar op zoek ben zijn nieuwe stromingen die kunst terugbrengen in het dagelijkse leven van u en ik.

Artikel in Tubelight: UNFAIR project Amsterdam, installation War of currents June 2009

Artikel op #strangemessenger: I love Unfair and follow the money

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

video | images