×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

De organisatie
winkel
December 2011 t/m januari 2012
(niet gerealiseerd)

Curator Jelle Bouwhuis, toen werkzaam voor SMBA (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), nodigde mij eind 2011 uit om naar een leegstaande winkel in winkelcentrum Hoog Catherijne te komen. In het kader van de Stichting Kunst in het Stationsgebied werd ik gevraagd om een plan te ontwikkelen voor deze context.

Het voorstel wat ik maakte kreeg de titel 'De organisatie winkel'. Om met dit kunstproject een rol van betekenis te kunnen spelen bij de problematiek die hier speelde vroeg ik om nauw samen te werken met de gemeente Utrecht, Corio (eigenaar van het winkelcentrum), winkeleigenaren, studenten van design academies en heel belangrijk de gebruikers van deze ruimte.

Hoog Catherijne bevond zich in economisch zwaar weer. Sommige winkels stonden leeg en een grote renovatie zorgde voor de nodige spanningen bij ondernemers. Mijn voorstel was om voor de duur van twee maanden een laboratorium in te richten in deze ruimte. Met de hierboven genoemde partners wilde ik onderzoeken of de commerciële beeldtaal hier nog wel aansloot bij de doelgroep.

Dit laboratorium zou er uitzien als een trendy shop en tegelijkertijd de infrastructuur beschikbaar maken voor een onderzoek naar de winkelbelevenis van gebruikers. In een samenwerking met studenten van design academies wilde ik kleine design gadgets ontwikkelen die in dialoog konden treden met de commerciële beeldvorming die hier werd gebruikt.

Na de eerste lancering van mijn voorstel kreeg ik een korte email met het bericht dat 'De organisatie winkel' geen doorgang kon vinden. Een paar jaar later heb ik begrepen dat de eigenaar (toen) Corio dit voorstel heeft tegengehouden. Het leerde mij dat de beeldvorming van kunst hier niet werd gezien als innovatief gereedschap - in dienst van de ontwikkeling van Hoog Catherijne - maar eerder als bedreiging die moest worden gestopt.

'De organisatie winkel' wilde het concept van #theorganisation volgen, opgericht in 2011 om kennis en middelen beschikbaar te maken voor alternatieve beeldvorming in dienst van de samenleving als geheel.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich abonneren op mijn nieuwsbrief.

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

fotos