menu | english

The organisation store

December 2011 t/m januari 2012
(niet gerealiseerd)

Dit voorstel voor een winkel was gebaseerd op het idee achter #deorganisatie (opgericht in 2011) en gemaakt op uitnodiging van Jelle Bouwhuis, hoofd curator SMBA (Stedelijk Museum Buro Amsterdam). Deze store had gerealiseerd moeten worden voor de duur van twee maanden in een lege winkelruimte van Hoog Catharijne te Utrecht. Het ging om een samenwerking met de Stichting Kunst in het Stationsgebied, de gemeente Utrecht, Corio (eigenaar van het winkelcentrum), winkeleigenaren en studenten van design academies.

Het was mijn voorstel om de commerciele beeldcultuur van de omringende winkels onderwerp te maken van een onderzoek naar de houdbaarheid van deze beeldtaal. Deze winkel zou onopvallend tussen de andere winkels verschijnen en tegelijkertijd een laboratorium functie hebben waarbij consumenten actief konden worden ingezet om mee te denken.

Samen met studenten van verschillende design academies wilde ik met simpele basismaterialen gadgets ontwikkelen die mensen ook mee konden nemen. Deze gadgets zouden de beeldtaal die afkomstig was uit het winkelcentrum decontextualiseren en onder de aandacht brengen.

Om goed geïnformeerd te zijn over de actulele situatie van het winkelcentrum wilde ik betrokken zijn bij de communicatie tussen de gemeente Utrecht, Corio en de winkeliers. Tijdens een vergadering met de organisatoren begreep ik dat deze voorwaarde problematisch was binnen het economische klimaat op dat moment.

Na een aantal weken waarin ik was gevraagd om het project verder uit te werken kreeg ik een korte email met het bericht dat The organisation store geen doorgang kon vinden.

Documentatie:

images | website