menu | english

The organisation conference

Zwermpotentieel, september 2013
(niet gerealiseerd)

Zwermpotentieel was een samenwerking met MOTI, Museum of The Image, inwoners, bedrijven en andere culturele organisaties in de regio Breda. Een team van experts: Mieke Gerritzen, Renée Frissen, Loek Grootjans, Sarah Sluimer, Robbert van Heuven.

#deorganisatie is opgericht in 2011 en stimuleert het beschikbaar maken van kennis en middelen voor de culturele innovatie van onze samenleving. Daar waar bedrijven streven naar winst voor hun aandeelhouders richt #deorganisatie zich op het stimuleren van actief burgerschap met als doel directe invloed uit te oefenen op de leefomgeving.

De organisatie conferentie met de titel zwermpotentieel was visueel gebaseerd op de manier Bilderberg conferenties voor de samenleving zichtbaar worden. Deze geheime conferenties waarbij politici, wetenschappers, CEO's en andere invloedrijke figuren met elkaar in het geheim afspreken. De uitkomsten van dergelijke topontmoetingen blijven geheim en de deelnemers zijn niet op democratische wijze gekozen.

Voor dit project zou het museum MOTI worden omgebouwd met hulp van lokale ondernemers tot een conferentieruimte waar de deelnemers drie dagen in alle comfort konden verblijven. Een nationale reclamecampagne zou inwoners van Nederland oproepen om deelnemer te worden van de conferentie. Hiervoor werden zij gevraagd om innovatieve iedeeën in te sturen. Een lokaal bestuur (bewoners uit Breda) zou 147 deelnemers selecteren, precies zoals bij de Bilderberg conferentie van 2012. Deze deelnemers zouden dan een uitnodiging voor de geheime conferentie thuisgestuurd krijgen. De politie ging de straten rond de locatie afzetten en beveiligen. Terwijl binnen het formele en informele programma 'de zwerm' (mensen) bij elkaar werden gebracht, kwamen buiten aanhangers en tegenstanders van de nieuwe wereldorde in het straatbeeld.

In februari 2013, na bijna een jaar hard werken heeft de directie van het MOTI museum besloten te stoppen met de verdere ontwikkeling van dit plan vanwege een gebrek aan financiele ondersteuning.

Documentatie:

video | website | images