menu | english

denial-of-service

25 juni 2016

Denial-of-Service was geselecteerd voor de tweede editie van het Unnoticed Art Festival en heeft plaatsgevonden op 25 juni 2016.

Voor onze voedselvoorziening zijn we in steeds grotere mate afhankelijk van het aanbod in supermarkten. Wat wij als de realiteit van een supermarkt beschouwen is in werkelijkheid een ruimte die wordt gecontroleerd met marketing technieken. Klantenkaarten, camera's en een doordachte inrichting zorgen voor een zorgvuldig geregisseerde consumentenervaring. Aanbiedingen zijn bedoeld om klanten te trekken, daarnaast moet er net voldoende voorraad zijn zodat niemand misgrijpt en teleurgesteld naar huis gaat.

Denial-of-Service (DoS) was een onderzoek hoe we als consumenten van buiten de supermarkt het aanbod binnen kunnen beïnvloeden. Samen met Youri Appelo, Caz Egelie en mijzelf (als vertegenwoordigers van THE.ORG) verschenen we bij de ingang van een supermarkt en adviseerden klanten over de beste aanbiedingen in de winkel.

Door klanten over te halen een ananas te kopen hebben we geprobeerd een Out-of-Stock te realiseren (OOS-betekent een leeg schap). Zo konden we niet alleen in dialoog treden met deze gecontroleerde omgeving van de supermarkt maar overwogen we ook onze positie als consument.

Denial-of-Service was een onderzoek vanuit een kritische samenwerking en volgde het concept van THE.ORG. #theorganisation werd opgericht in 2011 om kennis en middelen vrij te maken voor de gedeelde culturele ruimte.

Denial-of-Service was niet mogelijk zonder de inzet van Youri Appelo, Caz Egelie, Frans van Lent, het team achter het Unnoticed Art Festival, de AH winkelbezoekers tussen 11 en 12uur, de twee winkeleigenaren met wie we in gesprek raakten en iedereen die over de intenties van dit beeldende onderzoek met ons in discussie is gegaan.

Dit project is genoemd bij de volgende media: Trendbeheer, #strangemessenger

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van de door mij geïnitieerde projecten schrijf u dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

beeld | video | Unnoticed Art Festival

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

(Foto's zijn gemaakt door Youri Appelo en Edwin Stolk)