×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers

Edwin Stolk ☰

denial-of-service

25 juni 2016

Voor onze voedselvoorziening zijn we in steeds grotere mate afhankelijk van het aanbod in supermarkten. Wat wij als de realiteit van een supermarkt beschouwen is in werkelijkheid een ruimte die wordt gecontroleerd met marketing technieken. Klantenkaarten, camera's en een doordachte inrichting zorgen voor een zorgvuldig geregisseerde consumentenervaring. Aanbiedingen zijn bedoeld om klanten aan te trekken, daarnaast moet er net voldoende voorraad zijn zodat niemand misgrijpt en teleurgesteld naar huis gaat.

Denial-of-Service werd geselecteerd voor de tweede editie van het Unnoticed Art Festival en heeft plaatsgevonden op 25 juni 2016 in Nijmegen.

Denial-of-Service (DoS) was een artistiek onderzoek naar de mogelijkheid voor consumenten om van buiten de supermarkt het aanbod binnen te beïnvloeden. Samen met Youri Appelo, Caz Egelie en mijzelf verschenen we bij de ingang van een supermarkt en adviseerden klanten over de beste aanbiedingen in de winkel.

Daarnaast probeerden we voor ons onderzoek klanten over te halen om een ananas te kopen die in de aanbieding was. Op deze manier probeerden we een Out-of-Stock ervaring in de supermarkt te organiseren (Out-of-Stock -betekent een leeg schap). Op deze manier probeerden we niet alleen in dialoog te treden met de logica van de gecontroleerde omgeving van de supermarkt maar overwogen we ook onze positie als consument.

Denial-of-Service was een artistiek onderzoek waarbij we vanuit een tijdelijke alliantie een betekenisvolle situatie verstoorden om deze opnieuw te kunnen denken. Met Denial-of-Service volgden we het concept van De organisatie die werd opgericht in 2011 om kennis en middelen vrij te maken voor de innovatie van onze gedeelde culturele ruimte.

Denial-of-Service was niet mogelijk zonder de inzet van Youri Appelo, Caz Egelie, Frans van Lent, het team achter het Unnoticed Art Festival, de AH winkelbezoekers tussen 11 en 12 uur, de twee winkeleigenaren met wie we in gesprek raakten en iedereen die over de intenties van dit artistieke onderzoek met ons in discussie zijn gegaan.

Dit project werd genoemd bij de volgende media: Trendbeheer, #strangemessenger

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van de door mij geïnitieerde projecten schrijf u dan hier in voor mijn nieuwsbrief.

beeld | video | Unnoticed Art Festival

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

(Foto's zijn gemaakt door Youri Appelo en Edwin Stolk)