full screen background image

menu | english

Not 4 U

30 juni - 8 juli 2007

Mijn eindexamenwerk, onderdeel van de jaarlijkse eindexamententoonstelling bij de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag. Dit werk lag in het verlengde van mijn thesis: Perceptie zonder grenzen - mijn werk in relatie tot de theorieën van de filosoof Maurice Merleau Ponty.

In het boek Fenomenologie van de perceptie beschrijft Merleau Ponty de kunstenaar als radicale fenomenoloog omdat deze zich met zijn werk verhoudt tot de complexiteit van de wereld.

Terwijl de academie zich opmaakte voor de jaarlijkse tentoonstelling besloot ik alles wat uit het gebouw werd verwijdert tot onderwerp te maken. In een omvangrijke installatie toonde ik tafels, stoelen en andere materialen die elders werden opgeslagen. Zij representeerden dat deel van de werkelijkheid die niet bestemd was voor de bezoekers.

Not 4 U was een sleutelwerk waarbij ik niet langer mijn tekeningen aan de muur liet zien maar waar ik het beeldende onderzoek naar de ruimte centraal ben gaan stellen. Hier onderzocht ik de presentatie van kunst en de complexiteit waarmee een omgeving wordt vormgegeven en niet zelden gemanipuleerd.

Het is naar mijn mening de rol van beeldende kunst om elke gecultiveerde, ontworpen en gemanipuleerde omgeving die wij als werkelijk ervaren te onderzoeken.

Documentatie:

images | kabk