menu | english

De Zwarte Plint

juli t/m augustus 2020

'De Zwarte Plint' is de titel van een artistiek onderzoek in opdracht van Gouvernement naar de relatie van bewoners in Langerbrugge-Kerkbrugge met het industriële erfgoed van de voormalige Centrales Electriques des Flandres.

In 1911 bouwde Baron Floris Van Loo de eerste elektriciteitscentrale in Langerbrugge. De elektriciteitscentrale van Langerbrugge werd ontworpen door Eugène Dhuicque en afgewerkt in juli 1914. De verouderde elektriciteitscentrale stopte zijn productie in 2001. Op 1 januari 2010 hield men op met de stoomproductie voor bedrijven. Vandaag is de elektriciteitscentrale beschermd erfgoed maar het gebouw ligt er desolaat bij. Op het architectuur weblog Gentcement klinkt in 2013 reeds een alarmerende oproep om met respect om te gaan met dit industriële erfgoed.

Het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid (2019) bevestigd de breuk tussen verleden en heden. Immers, alleen twee losgezongen elementen vragen om een kunstmatige koppeling. Als een slecht onderhouden altaarstuk verschijnt de elektriciteitscentrale hier op de achtergrond, het is alsof dit stenen bouwwerk de tijd en haar vergankelijkheid onomkeerbaar wil bevestigen.

Op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed lees ik dat de woningen in de Tuinwijk Herryville zijn uitgevoerd met een zwarte plint. Deze tuinwijk werd gerealiseerd in 1927 voor de directie en de kaderleden van de elektriciteitscentrale en kreeg de naam van de toenmalige directeur Leopold Herry. Een plint is een op vloerhoogte tegen een wand aangebrachte lijst, die de overgang tussen de grond waarop het staat en het bouwwerk vormt. Een plint heeft een beschermende functie. Bij mijn onderzoek is 'De Zwarte Plint' vooral metaforisch bedoeld en focust op de overgang van het erfgoed in verbinding met de grond waarop ook Langerbrugge-Kerkbrugge is gebouwd.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitliep op een stellingenoorlog in West-Vlaanderen, was geen enkel historisch gebouw in de frontzone nog veilig. De Belgische regering organiseerde toen een reddingsactie en plaatste architect-fotograaf Eugène Dhuicque aan het hoofd van een missie die het bedreigde erfgoed in veiligheid moest brengen. De Mission Dhuicque. Waar vandaag andere belangen de elektriciteitscentrale bedreigen wordt het wellicht tijd voor een nieuwe "Mission Dhuicque" waarbij we de status van dit erfgoed in kaart proberen te brengen.

Dit schrijven is dan ook een warme uitnodiging aan één ieder die zich op de één of andere manier verbonden voelt met deze elektriciteitscentrale. Ik vraag u oprecht om uw verhaal met mij te delen. Met deze informatie wil ik een projectvoorstel ontwikkelen wat probeert om de diepere betekenis van de voormalige Centrales Electriques des Flandres te onderzoeken. Op Instagram zijn foto's van dit onderzoek te vinden met de hashtag #dezwarteplint.

'De Zwarte Plint' wordt mede mogelijk gemaakt door: Gouvernement en volgt het concept van #theorganisation.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

contact | beeld | video | Gouvernement

Hartelijke groet, Edwin Stolk.