menu | english | kaart

De Zetting
5 & 6 oktober 2019

De Zetting brengt een ode aan de Brugse Poort in Gent en wordt georganiseerd door de Koer.

De Zetting Brugse Poort Woont u in de Brugse Poort download dan hier de poster of haal een exemplaar bij de Koer en plaats deze voor uw raam. Meer informatie of gratis inschrijven: dezetting[at]dekoer.be

Other languages available here: Arabic, Bulgarian, Romanian more will follow...


Wanneer veel bewoners meedoen met De Zetting ontstaat er een poëzie die ongekend en zonevreemd zal zijn in de stenen straatjes van de Brugse Poort.

De Zetting is ge´nspireerd op 'De Vinkenzetting', een eeuwenoude volkssport die ook wel kortweg 'zetting' wordt genoemd. Hierbij worden de vinken in wedstrijdkooien op een lange rij langs de straatkant gezet. Na het startsignaal telt elke deelnemer een uur lang het aantal "liedjes" van de vogel van zijn of haar buurman. Enkel liedjes die eindigen op het kenmerkende "suskewiet" tellen mee. In de Brugse Poort waren vroeger aan de Groendreef en de Leiekaai wedstrijden.

De Vinkenzetting

Het zetten van vinken in een lange rij en het beoordelen en tellen van de juiste zang, hebben overeenkomsten met de manier waarop sturing wordt gegeven aan de 'zetting' van bewoners in de Brugse Poort.

Bij De Zetting die de Koer organiseert wordt aan Brugse Poorters gevraagd om het vogelgeluid wat bij hun huisje past een uur lang af te spelen op 5 & 6 oktober waarbij het geluid buiten op straat hoorbaar is. Wanneer de buren ook meedoen ontstaat er een poezie die ongekend en zonevreemd zal zijn in de stenen straatjes van de Brugse Poort.

Om gratis in te schrijven voor De Zetting kunt u als Brugse Poorter een mailtje sturen naar: dezetting[at]dekoer.be, daarna ontvangt u hulp bij het vinden van het passende vogelgeluid.


Zelf aan de slag?

[1] Zoek het juiste vogelgeluid hier: xeno-canto vogelgeluiden uit de hele wereld

[2] Zet het geluidsbestand op een drager (cd, dvd, usb stick, smartphone of laptop) en speel het bestand af met beschikbare apparatuur.

[3] Schrijf u daarna gratis in door een mailtje te sturen naar dezetting[at]dekoer.be (vermeld uw adres, het vogelgeluid van uw keuze en eventueel een korte persoonlijke toelichting bij het geluid). Alle deelnemers worden daarna zichtbaar op deze Google Maps kaart.

[4] Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober is het zo ver en vindt De Zetting tussen 11 uur en 12 uur plaats. Zet een stoel voor uw huis en speel het vogelgeluid een uur lang af zodat het buiten op straat hoorbaar is.


Helpt u mee?

* Zijn er bewoners die in hun straat de buren willen betrekken bij De Zetting?

* Zijn er mensen die de poster willen vertalen?

* Zijn er mensen die anderen willen helpen bij het vinden van het juiste vogelgeluid?

Stuur dan een mailtje naar dezetting[at]dekoer.be


De Zetting wordt mede mogelijk gemaakt door het team van de Koer, Huis van Alijn, Pieter Vancauwenberghe, Danny Colpaert, Thierry Robesyn, Davy Van Den Heede, Isabel Pousset, Hristina Tasheva, VOEM vzw.

De Zetting kwam onder de aandacht bij: Jegens & Tevens

Met De Zetting volgen we het concept achter #theorganisation om kennis en middelen beschikbaar te maken voor alternatieven in dienst van de samenleving als geheel. Heeft u tips of suggesties? Neem dan gerust contact op met dezetting[at]dekoer.be

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten vindt u hier mijn nieuwsbrief.

fotos | video | persbericht | de koer | kaart

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

De afbeelding rechts op deze pagina is samengesteld met materiaal van internet en gemaakt door Edwin Stolk.