×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

De Zetting
5 & 6 oktober 2019

'De Zetting' was een geluidswerk en bracht een ode aan de meertaligheid van de Brugse Poort in Gent. Het werd georganiseerd in samenwerking met de Koer.

Poster De Zetting 2019

De poster hierboven werd verspreid door de wijk en mensen die meededen met 'De Zetting' werd gevraagd om een exemplaar achter hun raam te hangen - zichtbaar in de straat. Met de hulp van verschillende mensen hebben we de Nederlandse poster kunnen vertalen in het: Arabisch, Bulgaars, Roemeens, Frans, Farsi en in de Turkse taal. Beeldend ging deze poster een dialoog aan met de 'Wij zijn graag geknipt-poster' die je achter veel ramen tegenkomt in deze wijk. Die poster gaat over een politieke discussie rond het mobiliteitsplan van de Stad Gent en heeft voor polarisatie gezorgd.

Ongeveer vijftig huizen deden mee met 'De Zetting', samen hebben deze mensen een poëzie mogelijk gemaakt die ongekend en zonevreemd was in de stenen straatjes van de Brugse Poort.

'De Zetting' was geďnspireerd op 'de vinkenzetting', een eeuwenoude Vlaamse volkssport die ook wel kortweg 'zetting' wordt genoemd. Hierbij worden de vinken in wedstrijdkooien op een lange rij langs de straatkant gezet. Na het startsignaal telt elke deelnemer een uur lang het aantal "liedjes" van de vogel van zijn of haar buurman. Enkel liedjes die eindigen op het kenmerkende Vlaamse "suskewiet" tellen mee. In de Brugse Poort waren vroeger aan de Groendreef en de Leiekaai wedstrijden.

De Vinkenzetting

Het zetten van vinken in een lange rij en het beoordelen en tellen van de juiste zang, hebben overeenkomsten met de actuele politieke situatie. Zo wordt er met gentrificatie sturing gegeven aan 'de zetting' van bewoners langs de straten in de Brugse Poort en bepaalde politici spreken in de media over "eerst onze mensen." De mensen die hier wonen hebben een rijkdom aan verschillende achtergronden en daarom hebben we met 'De Zetting' gevraagd om het vogelgeluid wat bij hun huis past te plaatsen - luid en duidelijk zodat het buiten in de straat hoorbaar werd.

Deelnemers konden zich gratis inschrijven en werden zoals je hierboven kunt zien op een kaartje aangegeven. Ongeveer vijftig huizen deden mee met 'De Zetting' op 5 & 6 oktober. Deze mensen hebben samen een uur lang gezorgd voor een poëzie die ongekend en zonevreemd was in de stenen straatjes van de Brugse Poort.


'De Zetting' werd mede mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking met Brugse Poorters en het team van de Koer, het Huis van Alijn stelde de film: 'mijn vader houdt van knutselen' beschikbaar, Isabel Pousset exposeerde haar foto's van het vinkenzetten in het café van de Koer, vertalers van de poster: Hristina Tasheva, VOEM vzw, Helena Lemmonier, Moshen Mahjooni, Kerem Basaran, Alexandre Colmant, Corina Bordeianu. Veel dank allemaal!

'De Zetting' kwam onder de aandacht bij: Jegens & Tevens, Gentcement, Tumult.fm, De zetting - Radio 2 Oost Vlaanderen (53min30sec).

Met 'De Zetting' volgden we het concept achter #theorganisation gericht om kennis en middelen beschikbaar te maken voor alternatieven in dienst van de samenleving als geheel. Heeft u tips of suggesties? Neem dan gerust contact op met mij op.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten vindt u hier mijn nieuwsbrief.

fotos | videos | persbericht | de koer | kaart

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

De afbeeldingen zijn gemaakt door Hristina Tasheva, Leontien Allemeersch en Edwin Stolk.