×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
full screen background image

Edwin Stolk ☰

Conjuncture of circumstances I - II

8 - 17 juli 2011

Dit was een geluidswerk online te bekijken als videoperformance en een geluidsopname die onderdeel was van de MFA (Master Fine Arts) eindexamententoonstelling van het Sandberg Instituut in 2011. Deze ruimtevullende bijdrage kwam tot stand in samenwerking met de Service garage en het Sandberg Instituut te Amsterdam.

Conjuncture of circumstances I is een intieme videoperformance van 3:50 min en beschikbaar op het internet. In deze video immiteer ik het trompetgeluid van het Taptoe-signaal. Het Taptoe-signaal is onderdeel van een ceremoniŽle traditie en de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Op 4 mei bij de dodenherdenking wordt jaarlijks het Taptoe-signaal gespeeld. Met dit werk wilde ik aandacht vragen voor de groeiende onverdraagzaamheid in de samenleving.

Conjuncture of circumstances II bestond uit een soundscape van 10:55 min, deze werd in een loop afgespeeld in de tentoonstellingsruimte bij de eindexamenstentoonstelling van het Sandberg Instituut in 2011. In de stille tentoonstellingsruimte klonk nu en dan mijn geluidsimmitatie van de trompet die het Taptoe-signaal speelt. De trompet taps refereerden naar militair gebruik.

Tijdens de tentoonstelling was het geluid zowel binnen als buiten goed hoorbaar en maakte daarmee een belangrijke verbinding met het publieke domein. Binnen verstoorde het in zekere zin de andere kunstwerken in de tentoonstelling. Met dit geluidswerk wilde ik aandacht vragen voor de rol en betekenis van kunst in de samenleving. Het was een oproep aan de andere kunstenaars om visuele verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken.

Documentatie:

video | images