full screen background image

menu | english

Conjuncture of circumstances I - II

8 - 17 juli 2011

Een geluidswerk waarbij een video online is te zien en een opname onderdeel was van de MFA (Master Fine Arts) eindexamententoonstelling van het Sandberg Instituut waar ik aan deelnam in 2011. Deze bijdrage is tot stand gekomen in samenwerking met deSERVICEGARAGE en het Sandberg Instituut te Amsterdam.

Conjuncture of circumstances I is een intieme video performance van 3:50 min, gemaakt voor het internet, waarbij ik een trompet immiteer die Het Taptoe-signaal speelt. Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniŽle traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Op 4 mei bij de dodenherdenking wordt ook jaarlijks het Taptoe-signaal gespeeld. Met dit gebaar wil ik aandacht vragen voor de politieke situatie in Nederland en de groeiende onverdraagzaamheid in de samenleving.

Conjuncture of circumstances II bestaat uit een soundscape van 10:55 min, deze werd in een loop afgespeeld tijdens de MFA eindexamenstentoonstelling. Je hoort opnamen van mij wanneer ik het geluid van een trompet probeer te imiteren. De trompet taps refereerden naar militair gebruik.

Tijdens de tentoonstelling was het geluid zowel binnen als buiten goed hoorbaar en maakte daarmee een belangrijke verbinding met het publieke domein. Binnen verstoorde het de andere kunstwerken van de tentoonstelling. Met dit geluidswerk wilde ik aandacht vragen voor de rol en betekenis van kunst in de samenleving. Ook was het een kritiek op de kunst om de kunst mentaliteit. Een 'wake up call' aan kunstenaars om visuele verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken om het potentieel van kunst volledig te benutten.

Documentatie:

video | images