×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
full screen background image

Edwin Stolk ☰

A life changing experience
Zondag 22 januari 2011, 15.00 - 15.30 uur

'A life changing experience' was een flash mob bij museum de Appel in Amsterdam. Het was een re-enactment van de wachtrij die er eerder in 2010 stond tijdens de heropening van dit museum op de Ferdinand Bolstraat. Dit werk was onderdeel van een samenwerking met de kunstenaars Loek Grootjans, Alicia Framis en andere docenten van het Sandberg Instituut. Deze actie paste in de traditie van 'happenings' en werd bovenal mogelijk gemaakt door de mensen die gehoor hebben gegeven aan de oproep om samen een half uur lang een enorme wachtrij te vormen voor de kassa van dit museum.

'A life changing experience' was geinspireerd op uitspraken van de staatssecretaris van onderwijs en cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Deze staatssecretaris vertelde op de publieke televisie dat overheidssubsidies voor musea afhankelijk zouden worden gemaakt van het aantal bezoekers wat een museum wist te trekken. Op hetzelfde moment lag 'De Appel Art Centre' in de media onder vuur omdat ze te weinig bezoekers zouden trekken en alleen een groepje 'insiders' bedienden die enkel kwamen kijken bij de opening van tentoonstellingen.

Het was van te voren onduidelijk of voldoende mensen gehoor zouden geven aan mijn oproep om samen een lange wachtrij te vormen. Wat ik wilde organiseren was een lange levende lijn wachtende mensen die het hart van het museum zouden verbinden met de mensen buiten in de straat. Om een politiek statement te maken zou iedereen na een half uur weer verdwijnen in de stad.

Veel mensen gaven gehoor aan de oproep en een lange rij mensen vulde de gangen van het museum tot ver buiten op straat. Het was een geslaagd experiment en sterk statement om in de sterk geïndividualiseerde samenleving als de Nederlandse te ervaren dat het mogelijk is om gezamenlijk het verschil te maken.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

video | fotos | de appel | press