×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Achieve by Unity | Dawn of Justice

Voorstel voor Yeovil 8 mei

Wanneer de omgeving van Yeovil 'een schilderij' is ontstaat de vraag; wie heeft het gemaakt en wat is onze rol in dit landschap?

Opgeleid als beeldend kunstenaar ben ik de initiator van gecoproduceerde beeldende interventies met een speciale interesse voor de publieke ruimte.

Als één van de vier geselecteerde kunstenaars heb ik in April 2016 tijdens een micro-residency bij Eastville Project Space in de UK onderzoek gedaan. Met de titel; The making of a momentum heb ik op locatie met bewoners gepraat en hieruit is dit voorstel ontstaan.

Yeovil heeft op mij een vriendelijke indruk gemaakt in het mooie landschap van Zuid-West Engeland. Sinds het prille begin leiden alle wegen in dit stadje naar de St John’s kerk en volgen het patroon van de omliggende heuvels. Deze heuvels horen bij het DNA van Yeovil en het valt mij op dat ze ook vandaag van grote invloed zijn op 'het beeld' van Yeovil.

Niet alleen de wegen hebben een cul-de-sac structuur vanwege deze heuvels, ook het stedelijke gebied komt gefragmenteerd over vanwege de niveauverschillen waarop zij is gebouwd. Wanneer je de straten van Yeovil bewandelt miste ik een specifieke eigenheid. Alleen wanneer je op de heuvels klimt krijg je een idee hoe een stad vol Yeovilians eruit ziet.

De titel uitgelegd:

Achieve by Unity | Dawn of Justice

Ik denk aan een drieluik ingebed in het landschap van Yeovil en wat refereert naar een breed scala aan verwijzingen die ik ter plaatse heb gevonden. De vorm van een drieluik komt oorspronkelijk vanuit de christelijke kunst waarbij het een populaire vorm was voor altaarstukken. Dit dateert van de middeleeuwen tot ver daarna.

Mijn voorstel verbindt Wyndham Hill met Glovers Walk deze laatste heeft weer overeenkomsten met het schip van een kerk. Waar in het verleden religie leiding gaf bij het vormgeven van ons leven lijkt het er vandaag op dat de religie van het shoppen the Mind of a City domineert. The Mind of a City refereert naar een slogan van het stadsbestuur: Yeovil, heart of the country, the mind of a city.

To Achieve by Unity, wat betekent samen iets te bereiken, kan alleen door bestaande grenzen van het individuele op te schuiven. Achieve by Unity refereert naar de tekst op het embleem van de voetbalclub Yeovil Town. In een geindividualiseerde samenleving kunnen we spreken van een geweldig resultaat wanneer een groep mensen samen iets bereikt; zoals we hebben kunnen zien bij de Wyndham Hill protesten en vandaag bij een initiatief als Frack Free Yeovil. Dawn of Justice, het aanbreken van rechtvaardigheid refereert hier naar het terugbrengen van de stem die bewoners hebben in een omgeving die met name top down wordt vormgegeven. Dawn of Justice refereert hier ook naar Batman v Superman: Dawn of Justice. Een prominent voorbeeld van massacultuur en refereert naar een artikel op de website van Yeovil's Community Heritage Access Centre waar de urgente vraag wordt gesteld: Does a blue plastic Batman with a bad knee (on a blue shelf!) really reflect Yeovil’s history?

Paneel 1: The Angel

Bob Osborn vertelde mij in een gesprek over de loden Engel van The Angel Inn die zich nu bevindt in de collectie van Yeovil's Community Heritage Access Centre.

Met dit voorstel wil ik samen het initiatief nemen om een replica te maken van deze originele sculptuur door wit glas in te zamelen en daarbij met the Somerset Waste Partnership samen te werken. De Engel haar religieuze en historische invloed schemert door het hedendaagse Yeovil en daarom heb ik gekozen voor de transparantie van het materiaal glas. De Engel is een icoon die communiceert met bewoners van Yeovil die uiteenlopende culturele achtergronden hebben.

Ik stel voor om De Engel hoog in het ship van Glovers Walk te plaatsen zoals is te zien rechts in de slideshow op deze pagina. Wanneer je van het busstation naar het centrum loopt buigt het schip naar links waar De Engel aan je verschijnt zoals bij het altaar in een kerk. Het verbindt de plannen van de stad om aangename facings aan te brengen voor aaneengesloten shopping circuits...

Paneel 2: Blue Batman with a bad knee

Yeovil's Community Heritage Access Centre collection legt in een artikel op internet hun verzamelbeleid uit van wat wel- en wat niet- wordt opgenomen in hun collectie met de titel; Blue Batman with a bad knee. Sinds het teruglopen van ons religieuze bewustzijn (denk hierbij aan de opgeslagen Engel) vechten vandaag denkbeeldige superhelden tegen het kwaad in onze samenleving.

In een artikel rond de zestigjarige verjaardag van Batman schreef The Guardian, "Batman is a figure blurred by the endless reinvention that is modern mass culture. He is at once an icon and a commodity: the perfect cultural artefact for the 21st century."

Ik wil graag het verzamelen van plastic organiseren met the Somerset Waste Partnership en zo een replica van blauw plastic maken van een Batman met een kapotte knie.

De locatie voor dit beeld is in Glovers Walk op de plek waar een vreselijke mishandeling plaatsvond. Deze aanval waarbij een man werd mishandeld vond plaats in Glovers Walk om 2300 BST op 8 mei 2011.

Zoals u waarschijnlijk wel weet is de geheime identiteit van Batman Bruce Wayne. Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders, zwoer hij wraak op criminelen en deed hij een eed om te beantwoorden aan zijn gevoel voor rechtvaardigheid.

Wanneer we even terug gaan naar de vraag: Does a blue plastic Batman with a bad knee (on a blue shelf!) really reflect Yeovil's history? Is het belangrijk te verwijzen naar een artikel uit de Western Gazette van 4 april 2016: Aquaman: Yeovil designer tops 'dream team' for Batman and Superman comics company.

Paneel 3: Wyndham Hill & Magnificent Flying Machines

Wanneer je Glovers Walk aan de kant van het busstation verlaat kijk je aan de overkant van de straat naar het brandweerstation waar een soort toren staat die lijkt op de sokkel van een standbeeld. Echter in dit geval ontbreekt het beeld.

Kunst is in mijn beleving nooit een statisch object maar een machine die aanzet tot verbeelding en zo ons innovatieve brein voedt.

Om dit drieluik werkelijk te activeren als een verbeeldingsmachine is het belangrijk om met dit derde deel een jaarlijkse seremonie in het leven te roepen op 8 mei om 2300 BST (de datum van de afschuwelijke mishandeling genoemd in paneel 2) wanneer een menigte zich verzameld op Wyndham Hill om samen hun favorite catalyst te vieren. Dit paneel verwijst naar de viering van het gouden jubileum van Queen Victoria in 1887.

Paneel 3 vraagt Yeovilians om iemand in hun midden te nomineren (geen politicus) die een ware katalysator is voor de lokale gemeenschap. Een rolmodel, een verbinder, iemand die de leiding neemt of dat jaar iets heeft gedaan wat het waard is om te herinneren. Door een eenvoudig nominatieformulier on- of offline in te vullen onstaat een jaarlijkse verkiezing onder de plaatselijke bevolking.

Om op de juiste manier een ode te brengen aan deze katalysator stel ik voor om samen te werken met RNAS Yeovilton en hen te vragen mee te werken aan een jaarlijkse humanitaire missie in Yeovil met vier helicopters. Helicopters zijn onderdeel van het DNA van Yeovil. Het idee is om met drie helicopters om exact 2300 BST op 8 mei over Wyndham Hill te vliegen in een jaarlijkse seremonie waarbij bewoners zich verzamelen op de heuvel.

De helicopters vliegen daarna ieder naar een 'toegangspoort' van de stad (Gateway Art Yeovil Urban Development Framework Report 2005) en schijnen een lichtstraal recht naar beneden waarmee dit punt wordt uitgelicht. Met deze actie verwelkomen zij de laatste drie nieuwe inwoners van de stad. Hun namen zullen bekend worden gemaakt in de plaatselijke krant. Door hun aanwezigheid in de lucht vormen zij vanaf de heuvel de achtergrond voor de vierde helicopter.

De vierde helicopter vliegt over de menigte op Wyndham Hill en positioneert zich exact boven het voetstuk, de toren die bij het brandweerstation staat en licht deze van hoog in de lucht uit voor de duur van vijf minuten (Lighting Strategy Yeovil Urban Development Framework report 2005). Daarna vliegt deze helicopter weg over de mensen op de heuvel en pas wanneer hij helemaal is verdwenen volgen de andere drie op gepaste afstand van elkaar.

De naam van de genomineerde wordt ieder jaar in een metalen plaat op het voetstuk gegrafeerd.

Achieve by Unity | Dawn of Justice heeft een brede ondersteuning nodig en kan tot dusver rekenen op de genereuze ondersteuning van:

Dit project is genoemd in de volgende media: (meer info volgt)

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

fotos | video | eastville project space

Hartelijke groet, Edwin Stolk.