×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers

Edwin Stolk ☰

Gedachte-experiment:
Het geluid van Coöp. Zuivelfabriek "De Venen"

nov.- dec. 2014

Dit geluidswerk is gerealiseerd tijdens een residency in november en december 2014 bij Stichting KIK in Kolderveen en was onderdeel van de tijdelijke binnenland ateliers van het Mondriaan Fonds.Stichting KiK was gesitueerd in de voormalige Coöp. Zuivelfabriek 'De Venen' die halverwege de negentigerjaren moest sluiten vanwege schaalvergroting. Vandaag wonen en werken hier mensen in negen private appartementen.

Met brede (vaak lokale) expertise wilde ik een geluidsplan te maken voor deze fabriek. De leidende vraag was hierbij steeds, zijn we samen in staat om het geluid van het verleden terug te laten kinken in het industriele erfgoed van vandaag? Dit project was een gedachte-experiment en wilde de de mogelijke consequenties van deze vraag onderzoeken.

Het ging hierbij niet alleen om de vraag of de verschillende geluiden te achterhalen waren, maar ook of deze geluiden weer terug mochten komen in het opgedeelde gebouw van private eigendommen. Op plekken waar nu mensen wonen. De uitkomsten van dit vraagstuk gaf ons inzicht in de huidige status van het industriele erfgoed.

Als kunstenaar was ik de initiator van het project. Het onderzoek en de uitkomsten ervan waren in hoge mate afhankelijk van de participerende 'aandeelhouders'. Allemaal mensen die het leuk en belangrijk vonden om hun kennis voor dit specifieke vraagstuk in te zetten.

Het laatste stadium was het terugbrengen van het geluid in de fabriek. Dit gebeurde op 21 december om 17 uur en duurde ongeveer een half uur. Het publiek wat in groten getale aanwezig was kon het contrast ervaren van de industriele geluiden die werden afgespeeld in wat nu woningen of bedrijfsruimten zijn geworden.

Een online verslag van mijn gesprekken met verschillende mensen heb ik hier bijgehouden: www.zuivelfabriekdevenen.tumblr.com

Tijdens de realisatie van dit geluidswerk was de door mij samengestelde groepstentoonstelling met de titel 'Gedachte - Experiment te zien in de fabriek. Deze tentoonstelling bevatte het werk van 14 verschillende kunstenaars. Meer over deze groepstentoonstelling is hier te lezen: www.gedachte-experiment.tumblr.com

Dit kunstproject kwam hier de media:

Meppeler Courant
RTV Drenthe: tv | radio
Trendbeheer
Tubelight written by Judith Spijksma

Gedachte-experiment: Het geluid van Coöp. Zuivelfabriek De Venen werd mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Mondriaan Fonds en de inzet van het team van Stichting KiK (Kunst in Kolderveen) met in het bijzonder: Pim Trooster, Ingeborg Sturre, Meilof Koster, de vrijwilligers, Michiel de Boer (geluid technicus), Annette Lubbers, BOEi, De Historische Vereniging Nijeveen, in het bijzonder: Lourens Schipper, Arend Thissingh, ex-werknemers van Zuivelfabriek 'De Venen', in het bijzonder: Aaltje Pals, Gerard Lutke en zijn vrouw, Frans Stoker, Dhr Jelsma, Geert Bouwknecht, Albert Manden, Ron Oosterveen, Rouveen Kaasspecialiteiten met in het bijzonder: Justin Koster, bewoners van Coop. Zuivelfabriek 'De Venen' in het bijzonder: Aart Oostergetel, Loes Heebink, Hillie en Arend Kikkert,Oene van der Zee, Gerard Schulenberg, Steven van der Gaauw, de kunstenaars in de tentoonstelling: Arjan Brentjes, Chaja Hertog & Nir Nadler, Erik Sep, Floris Kaayk, Giorgi Tabatadze, Hristina Tasheva, Klaas Jonkman, Krijn de Koning, Marieke Coppens, Marijn Ottenhof, Nina Glockner, Norman Beierle, Sil Krol, RTV Drenthe, Kringloopwinkel Meppel, Kringloopwinkel De Kring Meppel, Stichting Kringloop Zwolle Zuid, Kringloop Nieuwe Veerallee Zwolle, Bertus Roodhof, Stina v/d Ploeg.

Mondriaan Fund

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

images | video | persbericht | flyer | Kunst in Kolderveen

Hartelijke groet, Edwin Stolk.