menu | english

Gedachte-experiment:
Het geluid van Coöp. Zuivelfabriek "De Venen"

nov.- dec. 2014

Dit geluidswerk is gerealiseerd tijdens mijn residency in november en december 2014 bij KIK in Kolderveen en was onderdeel van de tijdelijke binnenland ateliers van het Mondriaan Fonds.

KiK is gesitueerd in de voormalige Coöp. Zuivelfabriek 'De Venen' die halverwege de negentigerjaren moest sluiten vanwege schaalvergroting. Vandaag wonen en werken hier mensen in negen private appartementen.

De opdracht was om met brede (vaak lokale) expertise een geluidsplan te maken voor de fabriek.

De leidende vraag was hierbij steeds, zijn we samen in staat om het geluid van het verleden terug te laten kinken in het industriele erfgoed van vandaag?

Dit project kun je zien als een gedachte-experiment en had als doel om de mogelijke consequenties te onderzoeken van deze denkbeeldige situatie. Zo was de vraag niet alleen of de verschillende geluiden te achterhalen waren maar ook of deze geluiden weer terug mochten komen in het gebouw waar nu mensen wonen. De uitkomsten van deze vraagstelling gaven inzicht in de huidige status van het industriele erfgoed.

Als kunstenaar was ik de initiator van het project waarbij de research en uitkomsten in hoge mate afhankelijk waren van participerende 'aandeelhouders'. Mensen die het leuk en belangrijk vonden om hun kennis voor dit specifieke onderzoek in te zetten. Het laatste stadium van dit experiment was het terugbrengen van het geluid in de fabriek. Dit vond plaats op 21 december om 17 uur en duurde ongeveer een half uur. Het publiek wat in groten getale aanwezig was kon het contrast ervaren van de industriele geluiden die werden gepresenteerd in de woningen die er na de sluiting zijn gerealiseerd.

Een online verslag van mijn gesprekken met lokale experts heb ik hier bijgehouden: www.zuivelfabriekdevenen.tumblr.com

Als onderdeel van dit experiment heb ik een groepstentoonstelling samengesteld met werk van 14 kunstenaars. Gedurende twee maanden was dit werk te zien in de fabriek. De titel en het thema was gedachte-experiment.

Meer over de groepstentoonstelling gedachte-experiment kunt u hier lezen:

www.gedachte-experiment.tumblr.com

Dit project was op verschillende plaatsen in de media:

Meppeler Courant
RTV Drenthe: tv | radio
Trendbeheer
Tubelight written by Judith Spijksma

Gedachte-experiment: Het geluid van Coöp. Zuivelfabriek De Venen werd mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Mondriaan Fonds en de inzet van KiK (Kunst in Kolderveen)in het bijzonder: Pim Trooster, Ingeborg Sturre, Meilof Koster, de vrijwilligers van KiK, Michiel de Boer (geluid technicus), Annette Lubbers, BOEi, De Historische Vereniging Nijeveen, in het bijzonder: Lourens Schipper, Arend Thissingh, ex-werknemers van Zuivelfabriek 'De Venen', in het bijzonder: Aaltje Pals, Gerard Lutke and his wife, Frans Stoker, Dhr Jelsma, Geert Bouwknecht, Albert Manden, Ron Oosterveen, Rouveen Kaasspecialiteiten in het bijzonder: Justin Koster, bewoners van Coop. Zuivelfabriek 'De Venen' in het bijzonder: Aart Oostergetel, Loes Heebink, Hillie en Arend Kikkert,Oene van der Zee, Gerard Schulenberg, Steven van der Gaauw, kunstenaars in de tentoonstelling: Arjan Brentjes, Chaja Hertog & Nir Nadler, Erik Sep, Floris Kaayk, Giorgi Tabatadze, Hristina Tasheva, Klaas Jonkman, Krijn de Koning, Marieke Coppens, Marijn Ottenhof, Nina Glockner, Norman Beierle, Sil Krol, RTV Drenthe, Kringloopwinkel Meppel, Kringloopwinkel De Kring Meppel, Stichting Kringloop Zwolle Zuid, Kringloop Nieuwe Veerallee Zwolle, Bertus Roodhof, Stina v/d Ploeg.

Mondriaan Fund

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

images | video | persbericht | flyer | Kunst in Kolderveen

Hartelijke groet, Edwin Stolk.