×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers

Edwin Stolk ☰

Gate Closed
Januari 2019

"Gate Closed" was een kunstwerk in de publieke ruimte van Varna in Bulgarije. Dit tijdelijke 'monument' was te zien tot dat het werd verwijderd. Het werk maakte gebruik van een bestaande locatie en bood de mogelijkheid om de stad anders te denken.

Al langere tijd was ik gefascineerd door deze vervallen onderdoorgang naar de bushalte Vezhen aan de overkant van de drukke weg bul."March 3". Tussen de voormalige socialistische flats in de wijk Vladislavovo ligt een klein parkje wat vanaf bul."Sveta Elena" van de heuvel afloopt. Dit parkje leidt naar de brede trappen die vroeger toegang verschaften tot deze voetgangerstunnel. Een vriend die hier vlakbij woont vertelde dat de tunnel verkeerd is aangelegd en bij regen steeds onderwater loopt, hierdoor is de tunnel buiten gebruik geraakt en vervuild. Toen ik eind 2018 zag dat de gemeente de toegang heeft afgesloten met nieuwe ijzeren hekwerken kreeg ik het idee om nieuwe betekenis toe te voegen aan deze stedelijke ruimte met een simpel bordje.

Het feit dat er hekken werden geplaatst om deze vervallen plek in plaats van de situatie ter plaatse te verbeteren heeft hier voor mij een symbolische betekenis. De titel Gate Closed verwijst naar de gate bij een luchthaven waar het niet meer mogelijk is om in te stappen. Met het recycling logo verwijs ik naar de mogelijkheid om het beeld van de stad een nieuwe betekenis te geven. Op het bordje dat is vormgegeven als een necroloog en is bevestigd op het hek bij de drie geblokkeerde toegangen zegt een Bulgaarse tekst:

"Deze uitgang zal u naar een andere stad brengen"

Gate Closed volgde het concept achter #theorganisation en wil zo kennis en middelen uit de markt beschikbaar maken voor alternatieve beeldvorming in dienst van de samenleving als geheel.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten vindt u hier mijn nieuwsbrief.

beeld | video | български

Hartelijke groet, Edwin Stolk

(photos zijn gemaakt door Hristna Tasheva)