×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Conversation Pieces
Supergau Festival 2023 - in ontwikkeling

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in sociale thema's. In Lungau richt ik mij op 'landvlucht'. Zo heet het als jongeren het platteland verruilen voor de grote stad. Deze regio in Oostenrijk heeft een rijk cultureel verleden, maar hoe zit het met de toekomst? Tijdens het aanstaande Supergau Festival wil ik locatiespecifieke 'Conversation Pieces' initiëren om de toekomst voor te kunnen stellen en te bespreken.

"The Way the Water Flows" is een tekst die ik heb geschreven na verschillende interessante ontmoetingen die we hadden in september toen we in Lungau waren. Ik wil iedereen bedanken die de tijd heeft genomen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ik kijk er naar uit om de ideeën verder te ontwikkelen naar realisatie tijdens het festival van 26 mei t/m 4 juni 2023.

!Vrouwen woonachtig in Lungau?! Ik heb uw hulp nodig. Vindt u gendergelijkheid een belangrijk thema? Lees dan hier verder.

Lees ook mijn eerdere bijdragen aan Supergau Magazin!

In een vroeg stadium van mijn onderzoek raakte ik gefascineerd door het fenomeen 'landvlucht' en de impact ervan op de Lungau-regio. Jongeren verhuizen naar steden als Salzburg, Wenen of Graz om te studeren en keren vaak niet meer terug. Hierdoor staan lokale voorzieningen onder druk. Deze rurale braindrain is een wereldwijd probleem, gerelateerd aan globalisering en de concurrentie om talent.

"De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld." Floris Alkemade.

Tijdens mijn verblijf in Lungau wisselde ik van gedachten over de mogelijke oorzaken van deze vlucht naar de stad. Hoewel de nadruk in dit gebied vooral ligt op toerisme, land- en bosbouw, ontbreken carrièremogelijkheden voor de hoger opgeleiden. Visueel ademt deze regio haar rijke culturele verleden maar hoe zit het met de toekomst?

conversation pieces

Vragen de klimaat- en coronacrisis vandaag niet om een herwaardering van het rurale gebied? Aan welke voorbeelden denkt u wanneer we ons een toekomst voor Lungau voorstellen? Kan Lungau het tij keren? Van een brain drain naar een brain gain? Ik ben benieuwd naar uw gedachten en ervaringen! (info[at]edwinstolk.nl)

"The places that will be most able to absorb new energies will be those that are both open to diversity and also capable of internalizing the externalities that the creative economy gives rise to." The flight of the creative class by Richard Florida.

Kunst kan nieuwe 'uitzichten' bieden. Tijdens het Supergau Festival, 26 mei t/m 4 juni 2023, wil ik met locatiespecifieke 'Conversation Pieces' nadenken over de toekomst. Samen met jou en de hulp van mensen bij lokale overheden en bedrijven, wil ik bouwborden (klein of groot) ontwikkelen als drager van deze toekomstperspectieven. Deze 'Conversation Pieces' raken aan urgente maatschappelijke thema's en schetsten een mogelijk alternatief.

Cocreatie begint met het vinden van elkaar en samen te werken aan bepaalde thema's of onderwerpen die ons bezighouden. Tot nu toe heb ik verschillende mensen ontmoet en gesproken die de regio Lungau en haar toekomst een warm hart toedragen. Bedankt voor uw vertrouwen en het delen van uw ervaringen. Op deze pagina vindt u een kaart met alle ontwikkelingen en onderzoeken tot nu toe. Laat dit initiatief een open uitnodiging zijn om in contact te komen en samen aan deze doelen te werken. Zo maken we het verschil!

Ik kijk er naar uit u persoonlijk te ontmoeten!

Lees ook mijn tekst "The Way the Water Flows" en bijdragen aan het Supergau Magazin!

 

Supergau

Land Salzburg


'Conversation Pieces' wordt mede mogelijk gemaakt door: Supergau Festival 2023, Land Salzburg en kan jouw hulp ook goed gebruiken! Uw (bedrijfs) naam hier? Aarzel niet om contact met mij op te nemen wannneer u interesse heeft om samen te werken!

'Conversation Pieces' is genoemd in de volgende pers: RTS Regional TV Salzburg

'Conversation Pieces' volgt het concept achter #theorganisation.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

fotos | videos | persbericht | supergau | lungau

Hartelijke groet, Edwin Stolk.