×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Conversation Pieces
Supergau Festival 2023 - in ontwikkeling

Ik ben geïnteresseerd in het fenomeen 'Landflucht'. Zo heet het als jongeren het platteland verruilen voor de grote stad. De regio Lungau in Oostenrijk heeft een rijk cultureel verleden, maar hoe zit het met de toekomst? Denk mee en stuur mij uw ideeën over de ontwikkeling van deze prachtige regio! Tijdens het aanstaande Supergau Festival wil ik locatiespecifieke 'Conversation Pieces' initiëren om de toekomst voor te kunnen stellen en te bespreken.

Lees ook mijn bijdrage aan Supergau Magazin!

In een vroeg stadium van mijn onderzoek raakte ik gefascineerd door het fenomeen 'Landflucht' en de impact ervan op de Lungau-regio. Jongeren verhuizen naar steden als Salzburg, Wenen of Graz om te studeren en keren vaak niet terug naar huis. Hierdoor komen de lokale voorzieningen onder druk te staan. Deze rurale braindrain is een wereldwijd probleem, gerelateerd aan globalisering en de concurrentie om talent.

De mensen die ik sprak tijdens mijn verblijf in Lungau wezen op wat er in deze regio ontbreekt. Hoewel de nadruk vooral ligt op toerisme, land- en bosbouw, ontbreken carrièremogelijkheden voor hoger opgeleiden. Visueel ademt deze regio zijn rijke culturele verleden. Oude treinen, klederdracht, muziek & rituelen en de typisch Oostenrijkse architectuur. Wat lijkt te ontbreken is een uitdagend 'beeld' van de toekomst.

conversation pieces

Vragen de klimaat- en coronacrisis vandaag niet om een herwaardering van het platteland? Aan welke voorbeelden denkt u wanneer we ons een toekomst voor Lungau voorstellen? Een kenniseconomie? Schoon en snel openbaar vervoer? Een laboratorium voor start-ups? Flexibele werkplekken en energiegerelateerde innovatiehubs? Kan Lungau het tij keren? Van een brain drain naar een brain gain? Hoe trek je jongeren aan? Denk ook mee en stuur uw ideeën over de ontwikkeling van deze prachtige regio! (info[at]edwinstolk.nl)

"The places that will be most able to absorb new energies will be those that are both open to diversity and also capable of internalizing the externalities that the creative economy gives rise to." The flight of the creative class by Richard Florida.

Kunst kan uitzicht bieden op nieuwe kansen. Voor de duur van het Supergau Festival wil ik met locatiespecifieke 'Conversation Pieces' nadenken over de toekomst. Samen met jou en de hulp van mensen bij lokale overheden & bedrijven wil ik bouwborden (klein of groot) ontwikkelen die toekomstperspectieven kunnen presenteren. Deze 'Conversation Pieces' verschijnen in de vorm van denkbeeldige aankondigingen voor de (her)ontwikkeling van leegstaande winkels en specifieke terreinen of gebieden. Elk bord raakt aan urgente maatschappelijke thema's.

Cocreatie begint met de bereidheid om samen te werken aan een bepaald thema of onderwerp. Wilt u informatie & kennis met betrekking tot Lungau en 'landflucht' delen? Heeft u ideeën voor een specifieke locatie in Lungau? Heeft u oplossingen om 'landflucht' te vermijden? Wilt u ons helpen deze 'Conversation Pieces' praktisch te realiseren?

Laat het me ook weten wanneer u een architect, aannemer of advertentiespecialist bent die wil helpen? Denkt u dat de stad of het dorp waar u woont kan profiteren van dit kunstproject? Neem dan contact met ons op, want samen kunnen we deze uitdaging naar een hoger niveau tillen!

Ik kom in september terug naar Lungau en wil u graag persoonlijk ontmoeten!

Lees ook mijn laatste bijdrage aan het Supergau Magazin!

 

Supergau

Land Salzburg


'Conversation Pieces' wordt mede mogelijk gemaakt door: Supergau Festival 2023, Land Salzburg en kan jouw hulp ook goed gebruiken! Uw (bedrijfs) naam hier? Aarzel niet om contact met mij op te nemen wannneer u interesse heeft om samen te werken!

'Conversation Pieces' is genoemd in de volgende pers:

'Conversation Pieces' volgt het concept achter #theorganisation.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

fotos | videos | persbericht | supergau | lungau

Hartelijke groet, Edwin Stolk.