×
English? Over In ontwikkeling Uitgevoerd Niet uitgevoerd Residenties Lezingen Publicaties Resume Contact Pers
☰ Edwin Stolk

Conversation Pieces
Supergau Festival - 26/5 t/m 4/6 2023

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in sociale thema's. In Lungau richt ik mij op 'landvlucht'. Zo heet het wanneer jongeren het platteland verruilen voor de grote stad. Deze regio in Oostenrijk heeft een rijk cultureel verleden, maar hoe ziet haar toekomst er eigenlijk uit? Tijdens het Supergau Festival initieer ik locatiespecifieke 'Conversation Pieces' om de toekomst voor te stellen en te bespreken.

Hieronder vindt u een mindmap met mijn onderzoek.

In een vroeg stadium van mijn research raakte ik gefascineerd door het fenomeen 'landvlucht'. Jongeren gaan studeren in steden als Salzburg, Wenen of Graz en keren daarna vaak niet meer terug. Door het ontbreken van efficiënt openbaar vervoer is verhuizen voor deze jongeren de enige optie. Lokale voorzieningen komen hierdoor onder druk te staan. De rurale brain drain is een wereldwijd probleem en heeft alles te maken met globalisering en het aantrekken van talent. Kan Lungau het tij nog keren?

"De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld."
Floris Alkemade.

In 2022/23 verbleef ik verschillende keren in Lungau. Ik correspondeerde met jongeren en wisselde op locatie van gedachten over de mogelijke oorzaken van deze vlucht naar de stad. Hoewel de nadruk in dit gebied vooral ligt op toerisme, land- en bosbouw, ontbreken met name carrièremogelijkheden voor hoog opgeleide vrouwen. Visueel ademt deze regio een rijk cultureel verleden, maar hoe ziet haar toekomst er eigenlijk uit?

Lungauer BurgermeisterInnen 2030

"The places that will be most able to absorb new energies will be those that are both open to diversity and also capable of internalizing the externalities that the creative economy gives rise to."
The flight of the creative class by Richard Florida.

Van een brain drain naar een brain gain? Ik ben er van overtuigd dat kunst tot nieuwe perspectieven kan leiden. Daarom heb ik in Lungau de hieronderstaande locatiespecifieke 'Conversation Pieces' in dialoog met verschillende mensen ontwikkeld. Zo kunnen we met deze voorbeelden tijdens het Supergau Festival, van 26 mei t/m 4 juni 2023, een toekomst voorstellen en bespreken.


'Lungauer Bürgermeister*innen 2030'

In het onderzoek 'Land zonder dochters' van Isabel Stumfol (ruimtelijk planner) las ik dat landvlucht overwegend vrouwelijk is. In het landelijk gebied ontbreekt het aan banen voor deze hoog opgeleide vrouwen. Ook wijst het onderzoek op de vele mannelijke burgemeesters. In de 15 gemeenten van Lungau is maar 1 vrouwelijke burgemeester. Dit roept de vraag op hoe de belangen van vrouwen worden behartigd? Een recente studie van Plan International laat zien dat meisjes en jonge vrouwen over de hele wereld zich niet vertegenwoordigd voelen in de politiek, zij zien de "politieke arena" als door mannen gedomineerd.

'St. Leonhard Universität – St. Michael im Lungau 2023 – 2025'

Terwijl de meeste jongeren vertrekken om in de stad te studeren is het interessant om na te denken hoe deze migratie kan worden omgedraaid? In Sankt Michael im Lungau zijn immers alle elementen voor een goede leeromgeving aanwezig. Schone lucht, stilte en concentratie, ruimte om te studeren en daarnaast zijn er nieuwe sportfaciliteiten in aanbouw. Stel je voor dat studeren op het platteland het wint van de stad? Misschien kan dan ook het nachtleven hier nieuw leven worden ingeblazen.

'Bahnhof Zederhaus 2023 – 2025'

In Lungau is iedereen voor mobiliteit aangewezen op de auto. Wanneer je te jong bent om auto te rijden, of wanneer de kostwinner de auto gebruikt om naar het werk te gaan, dan is het moeilijk om je in deze regio te verplaatsen. Studeren in de stad betekent vrijwel altijd verhuizen, terwijl Salzburg op 1 uur afstand met de auto ligt. Het ontbreken van adequaat openbaar veroer ontneemt tevens het toerisme een duurzame mogelijkheid om vakantie te vieren in Lungau. Wat betekent het wanneer Zederhaus met een snelle treinverbinding de toegangspoort tot Lungau wordt?

'Tauernbahn Mauterndorf 2030'

"De bouw duurde slechts 316 dagen en toen was 76 kilometer spoorlijn van Unzmarkt naar Mauterndorf, inclusief tunnels en bruggen, voltooid: op 8 oktober 1894 werd de Murtalbahn officieel geopend. Daar waren de mensen van Lungau blij mee, maar ze waren niet geheel tevreden. De spoorverbinding bracht hen alleen naar Steiermark. Plannen om de Murtalbahn met de Giselabahn te verbinden en zo een verbinding met de hoofdstad tot stand te brengen mislukten wegens geldgebrek. Zelfs de variant van het ontsluiten van Lungau met de Tauernbahn werd niet gehoord." Iris Butscher, Salzburger Nachrichten. [link]


'Conversation Pieces' bestaat uit verschillende onderdelen en wordt mede mogelijk gemaakt door: het gedreven team van Supergau Festival 2023 onder leiding van Tina Heine, met financiële ondersteuning van Land Salzburg, Gemeente Tamsweg dank ik voor de hartelijke ontvangst en het gebruik van Schloss Kuenburg voor een foto sessie, burgemeester Manfred Sampl van St. Michael, Herbert Eßl burgemeester van Mauterndorf & Thomas Kößler burgemeester van Zederhaus bedank ik voor het hosten van een billboard in hun gemeente, bedankt Theresa Santner, ook voor het organiseren van de Supergau pop-up keuken, Doris Berchthaler, Barbara Macheiner, Maria Pfeifenberger en alle andere deelnemers die de Lungauer Bürgermeister*innen 2030 poster mogelijk hebben gemaakt, Nataliya Oberhummer van het Lungauer Frauennetzwerk, Christina Zitz van Akzente, Thomas Frauenschuh van Epamedia, Andreas Allerstorfer van aWs Media Group, Felix Ganzer voor het tekenen en bouwen van de bouwborden, Gerald Bogensperger van Power Page, ÖBB, Club 760, de eigenaren van de grond waar billboards worden geplaatst en last but not least mijn vrouw en kunstenaar Hristina Tasheva voor het maken van de Lungauer Bürgermeister*innen 2030 foto, haar expertise en steun.

Cocreatie begint met een thema dat ons bezighoudt. Tot nu toe heb ik verschillende mooie mensen ontmoet die de regio Lungau en haar toekomst een warm hart toedragen. Ik wil iedereen bedanken voor hun participatie in het project, voor het delen van hun ervaringen en vooral voor het vertrouwen. Ik hoop dat dit initiatief een open uitnodiging zal zijn om met elkaar in contact te blijven om aan maatschapplijke doelen te werken.

Lees ook mijn bijdragen aan het Supergau Magazin! De tekst 'Conversation pieces: Let's talk' en 'The Way the Water Flows'.

Hartelijke groet, Edwin Stolk.

Supergau

Land Salzburg


Uw (bedrijfs) naam hier? Aarzel niet om contact met mij op te nemen wannneer u interesse heeft om samen te werken!

'Conversation Pieces' is genoemd in de volgende media: RTS Regional TV Salzburg, Salzburger Nachrichten, Dreh Punkt Kultur, SIM's Kultur.

'Conversation Pieces' volgt het concept achter #theorganisation.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kunt u zich hier inschrijven voor mijn nieuwsbrief.

fotos | videos | persbericht | supergau | lungau