menu | english

The Artist = Present

24/25 sept. 2016

Op uitnodiging van de kunstenaars Leonie van der Plas en Ioana Tudor was The Artist = Present onderdeel van het performance event Perforator. Dit werd georganiseerd door De Generator en was onderdeel van de atelierroute in Leiden. Met dit initiatief proberen zij ruimte te bieden aan maatschappelijk geëngageerd theater.

Mijn bijdrage aan Perforator had als doel de geŽngageerde performance kunst te bevragen en te kijken naar de rol en betekenis van de aanwezige performer. De context was ook belangrijk, hoe functioneert een culturele vrijplaats in een samenleving die in zichzelf pretendeert vrij te zijn?

Tijdens de openingstijden bevond ik mij tussen het publiek, ik keek naar het werk van de andere kunstenaars en was beschikbaar voor een conversatie over alternatieve beeldvorming. Om mij te kunnen vinden had ik een previewversie van een Alamy foto opgehangen waarop je de beroemde performance kunstenaar M. Abramović ziet poseren voor de documentatie van haar performance. (zie de slideshow rechts) De titel van mijn bijdrage: The Artist = Present, gevolgd door mijn 06-nummer, had ik met zwarte pen op een geel post-it briefje geschreven en op deze foto geplakt. In een begeleidende brief heb ik geprobeerd mijn intenties aan het publiek uit te leggen. Deze brief sloot af met de woorden:

Als performer onder de performers is het zaak elkaar te vinden bij de ontwikkeling van een hedendaags tijdsbeeld.

The Artist = Present was mogelijk met de hulp van: De Generator en werd gehouden bij Vrijplaats Leiden en gerealiseerd volgens het concept achter #theorganisation.

Andere Perforator deelnemers: Nicola Kirkaldy and Roosmarijn Mascini, Mariska Baars, Ronald Bal, Larysa Bauge, Stars and Other Bodies (o.a. Hannah Driesse en Leo Fabriek), Lucius Pax.com, Leonie van der Plas, Hristina Tasheva en Ioana Tudor.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten is hier mijn nieuwsbrief.

beeld | brief | research | event

Best regards, Edwin Stolk.