full screen background image

menu | english

Identity 2.0 as a Neologism_the next generation of identity

29 augustus t/m 17 oktober 2009

Identity 2.0

Dit werk heb ik gemaakt voor de groepstentoonstelling: People You May Know | PYMK, op uitnodiging van curator en kunstenaar Hester Scheurwater. De titel van de tentoonstelling refereerde naar Facebook en de manier waarop deze site mensen die je mogelijk kent met elkaar in verbinding brengt.

Identity 2.0 wordt ook wel digitale identiteit genoemd. Dit is ontwikkeld om op meerdere netwerksites in te loggen op het zelfde moment. Deze techniek maakt gebruik van 'emerging user-centric technologies.' Deze digitale identiteit is naar mijn mening een interessante metafoor voor een 'subjectieve identiteit', die kan leiden tot nieuwe inzichten over de identiteitsvorming. Stel je voor om de mogelijkheid te hebben de werkelijkheid op verschillende niveaus tegelijk te kunnen ervaren. Wat betekent dit voor onze contacten en ons idee van de werkelijkheid?

Het woord 'neologism' in de titel verwijst naar de betekenis "nieuw woord", of het proces waarbij een nieuwe betekenis wordt gevormd en een synoniem voor dit proces. In de titel van dit project betekent het de veranderende betekenis van het woord identiteit en hoe identiteit tot stand komt en wordt begrepen.

De tijdelijke ruimtelijke ervaring die ik voor deze tentoonstelling heb samengesteld was verbonden met de plaats en opgebouwd met lokale spullen. Ik heb geprobeerd om een ruimte te maken die een veelheid van verbindingen met de beschouwer aan gaat. Een plek die op verschillende manieren te interpreteren is. Met als doel de referentie kaders te verversen waarmee we onze omgeving hebben geordend.

Artikel gepubliceerd in de PZC 10 September 2009 'Kunst met scherpe kanten' geschreven door Nico Out.

Documentatie:

video | images