full screen background image

menu | english

AIMLESS TRAJECTORY

Manoeuvre in vijandelijk gebied van de perceptie 2011

aimless trajectory 2011

Een road trip als onderdeel van een samenwerking met kunstenaar Loek Grootjans en het Sandberg Instituut, onderdeel van een onderzoek naar kunst in de openbare ruimte.

Met het concept achter Aimless trajectory probeerde ik het begrip  'non-place' te onderzoeken zoals dit is omschreven door Marc Augé in een essay en boek met de zelfde titel, Non-Places: Introduction to an Anthropology of Supermodernity (1995).

Marc Augé bedacht de term "non-place" om te verwijzen naar plaatsen die vergankelijk zijn, die niet genoeg betekenis hebben om te bestaan als 'plaats'. Voorbeelden van 'non-places' kunnen zijn; autosnelwegen, hotelkamers, het vliegveld of de stationshal.

Dit werk is ook geinspireerd door een ongedefineerde omzwerving zoals de wandelingen die werden georganiseerd door de Situationist International. De titel verwijst naar een vorm van [dérive] zoals beschreven door de situationisten.

Aimless trajectory kon op verschillende plekken en tijdstippen plaatsvinden. Hierbij nodigde ik de bezoeker uit om deelnemer te worden, samen stapten we in mijn groene Volkswagen polo uit 1995. Het enige gedefinieerde moment was het moment waarop we vertrokken. Waar de reis naartoe ging was niet bekend, eveneens was het onduidelijk hoe lang de reis zal duren. Er was geen route uitgestippeld, geen tijdschema aanwezig. Terwijl we over de wegen en viaducten reden door het landschap werden we alleen geleid door onze intuïtie en beinvloed door onze dialoog. Deze omzwerving resulteerde in een gedeelde ervaring die niet werd gedocumenteerd, deze bleef alleen aanwezig in onze herinnering.

Documentatie:

video | images